Szolgáltatók Halálra gázolt egy gyalogost az Uber önvezető gépe

Halálra gázolt egy gyalogost az Uber önvezető gépe

autopro.hu/B.B. | 2018.03.20 06:30

Halálra gázolt egy gyalogost az Uber önvezető gépe

Ez az első alkalom, hogy teljesen önvezető autó tragédiát okozott. Az Uber mindent tesztet felfüggesztett, ám ettől még nem valószínű, hogy a 24 ezres Volvo-flottára vonatkozó megrendelése meghiúsulna.

Hirdetés

Elgázolt egy úttesten átkelő gyalogost az Uber önvezető járműve az arizonai Tempében, a nő életét vesztette. A baleset részletes körülményei egyelőre nem ismertek, az azonban biztos, hogy az átalakított autonóm Volvo volánja mögött ült egy biztonsági sofőr, ám az ütközést így sem sikerült elkerülni.

Az Uber egyike azoknak a vállalatoknak, amely számos önvezető autót tesztel különböző amerikai nagyvárosokban. Az ügyet követően a 2016 óta nyilvános teszteket folytató vállalat ideiglenesen minden önvezető autóját leállította, és kijelentette, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

A mostani baleset közel sem erősíti az önvezető autók kedvező megítélését, így a következő időszakban várhatóan ismét vita tárgyává válik majd, szabad-e önvezető járműveket közúton tesztelni, de az önvezetésre vonatkozó szabályalkotási folyamat felgyorsulása, a meglévő előírások újragondolása sem lenne meglepő.

Ugyanakkor ma nagyjából tízből kilenc közlekedési baleset emberi hibára vezethető vissza, így csökkentésükre hosszú távon továbbra is az önvezető járművek jelentik a megoldást. Sajnos mint minden, az addig megszokottakat felforgató technológia terjedése, az autonóm mobilitás is áldozatokkal jár, ezek kiküszöbölése vagy csökkentése a fejlesztők, a szabályozók és a fogyasztók közös felelősségét jelentik.

Mindettől függetlenül az önvezetés fejlődő piacán nem várható a rohanó verseny megtorpanása, így valószínűleg az Uber 24 ezer Volvóra vonatkozó megrendelése is teljesül majd.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink