Szolgáltatók Gyorsul az infláció Amerikában

Gyorsul az infláció Amerikában

MTI | 2018.11.15 10:08

Gyorsul az infláció Amerikában

Októberben a várakozásoknak megfelelő mértékben gyorsult az infláció, a havi áremelkedés kilenc hónapja a legmagasabb lett az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézte, a Bureau of Labor Statistics (BLS) kimutatása szerint.

Hirdetés

A fogyasztói árak októberben a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest és 2,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Az októberi 0,3 százalékos havi áremelkedés kilenc hónapja a legmagasabb lett az Egyesült Államokban. Szeptemberben 0,1 százalék volt a fogyasztói árak havi és 2,3 százalék az éves emelkedése.

A fogyasztói árak előző havinál nagyobb mértékű emelkedése mögött elsősorban az energiaárak drágulása áll, havi bázison 2,4 százalékkal, éves összevetésben 8,9 százalékkal emelkedtek. Az energiaárakon belül a legnagyobb mértékben a fűtőolaj drágult, havi bázison 3,7 százalékkal, éves szinten 26,2 százalékkal. Az üzemanyagok ára havi összevetésben 3,0 százalékkal, évesen 16,1 százalékkal emelkedett.

Az energia és élelmiszer árak nélkül kalkulált fogyasztói árindex (maginfláció) 2,1 százalék lett októberben a szeptemberi 2,2 százalék után. A piac a szeptemberivel megegyező 2,2 százalékos maginflációt várt októberre is.

Havi bázison a fogyasztói árak energia és élelmiszer árak nélkül a vártnak megfelelő mértékben, 0,2 százalékkal emelkedtek októberben a szeptemberi 0,1 százalék után. Az októberben elért 0,2 százalék havi maginfláció július óta a legmagasabbnak számít.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink