Szolgáltatók Gyengült az euró, erősödött a jen

Gyengült az euró, erősödött a jen

MTI | 2019.02.19 12:10

Gyengült az euró, erősödött a jen

Erősödött a dollár a japán jennel szemben a nemzetközi bankközi piacon kedden a japán jegybank kormányzójának a további monetáris lazítás lehetőségét lebegtető kijelentéseire, míg az euró lendülete amiatt fulladt ki, hogy a befektetők figyelme újra az euróövezetre váró gazdasági kihívások felé fordult.

Hirdetés

Kuroda Haruhiko, a japán központi bank vezetője a parlamentben tartott meghallgatásán kijelentette, hogy a jegybank kész újabb gazdaságélénkítő lépéseket tenni, ha a jen árfolyamának meredek emelkedése visszaveti a gazdasági növekedést és veszélyezteti a 2 százalékos inflációs célszám elérését. Ugyanakkor leszögezte, hogy óvatosan fognak eljárni, alaposan mérlegelik a további monetáris lazítás előnyeit és hátrányait, mivel a pénzintézetek nyereségét már így is alaposan megnyirbálták a zéró körüli kamatszintek.

Kuroda megismételte, hogy a jegybank csökkentheti a rövid és hosszú lejáratú hitelek kamatait, kiterjesztheti eszközvásárlási programját vagy felgyorsíthatja a pénznyomtatás ütemét.

Bármit tegyünk, körültekintően mérlegelnünk kell egy ilyen lépés előnyeit és költségeit, olyanokat mint a pénzügyi közvetítésre és a pici működésre gyakorolt hatást mondta a jegybanki kormányzó egy ellenzéki képviselő kérdéseire adott válaszában.

Fokozódnak a gazdaságot fenyegető kockázatok

A japán jegybank monetáris tanácsa januári ülésén nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján, így maradt a mínusz 0,1 százalékos betéti ráta. Változatlanul hagyta azt, a júliusban elfogadott előretekintő iránymutatást is, miszerint hosszabb időszakra rendkívül alacsonyan akarja tartani a kamatokat. Nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák. Ugyanakkor a testület csökkentette inflációs előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy fokozódnak a gazdaságot fenyegető kockázatok a globális kereslet megtorpanása miatt.

A dollár árfolyama 110,75 jenre erősödött Kuroda kijelentése után a 110,45 jenes napi mélypontról.

Az eurót kedden napi mélypontján 1,1290 dolláron jegyezték, 0,21 százalékos mínuszban az előző napi záráshoz képest. A múlt héten pénteken 1,1234 dolláron háromhavi mélyponton is járt a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

Az euró iránti keresletet emelte, hogy a kockázatvállalási hajlandóság javult az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező optimizmus hatására. Elemzők azonban arra számítanak, hogy hosszabb távon fennmarad az euró gyengesége, mivel az euró árfolyamának felpattanása nem a devizához kötődő pozitív fejleményen alapul, és valószínűleg újra gyengülésnek indul az árfolyam. Az euróövezeti borús gazdasági kilátásainak közepette csökkentek a kötvényhozamok is, különösen a német államkötvényeké.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink