Szolgáltatók Gyengült a török líra

Gyengült a török líra

MTI | 2019.04.02 09:22

Gyengült a török líra

Jelentősen gyengült a török líra, értékének 2,5 százalékát veszítette el a dollárral szemben hétfőn, miután a helyhatósági választásokon a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette az ankarai főpolgármesteri tisztséget, és Isztambulban az ellenzéki jelölt áll nyerésre.

Hirdetés

A dollár pénteken 5,5550 török lírán zárt, de hétfőn kora délelőtt 5,6780 török lírán forgott, eddigi napi csúcsán pedig 5,710 török lírát ért. Dél körül nagyjából 1 százalékos pluszban, 5,59-5,60 líra körül mozgott a dollár árfolyama.

A török líra a tavalyi devizaválságban majdnem 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. E bizalmi válság megismétlődéseként az utóbbi hat kereskedési nap során vadul kilengett a líra árfolyama, miközben a kormány és a jegybank szükségmegoldásként egy sor támogató intézkedést tett. Ugyanakkor jelentősen csökkentek a részvényárfolyamok, nőttek a kötvényhozamok.

A választók döntését nagyban befolyásolta, hogy a gazdaság a tavalyi év második felében recesszióba került. A tavalyi utolsó negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 3 százalékkal zsugorodott. A tavalyi év egészében 2,6 százalékra lassult a gazdasági növekedés a 2017. évi 7,4 százalékról, részben a magas infláció, a líra gyengülése és a magas kamatok következményeként.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink