Szolgáltatók Gigászi értékű üzlet kavarhatja meg az olajpiacot

Gigászi értékű üzlet kavarhatja meg az olajpiacot

MTI | 2016.03.17 11:39

Gigászi értékű üzlet kavarhatja meg az olajpiacot

Az orosz Rosznyeft indiai olajipari vállalatokkal kötött több milliárd dollár értékű megállapodást a szibériai lelőhelyek kitermeléséről.

Hirdetés

A szerződés értelmében indiai olajipari vállalatok 30 százalékos részesedésre tesznek szert a Taas-Yuriakh és közel 50 százalékosra a Vankor olajmezőben. Az utóbbi mezőből kitermelt, 22 millió tonna olaj 2014-ben a Rosznyeft teljes termelésének tíz százalékát adta. Becslések szerint a tranzakció 3 milliárd dollárjába kerül az Oil India, az Indian Oil Corp és a Bharat PetroResources (BPRL), a Bharat Petroleum Corp vállalatoknak.

A megállapodás mindkét felet komoly előnyökhöz juttathatja, ugyanis az indiai miniszterelnök, Narendra Modi támogatja az indiai vállalatok külföldi olajipari irányú vásárlásait, hogy ezzel is enyhítse az ország importfüggőségét. Az orosz Rosznyeft a részesedések értékesítéséből befolyt összegből pedig törlesztheti 2013-ban felvett hiteleit.

Amellett, hogy az indiai vállalatok saját kitermelési forrásokra tettek szert, a megállapodásnak köszönhetően a Rosznyeft előtt is megnyílt az indiai piac. Igor Secsin, az orosz vállalat vezérigazgatója indiai látogatása alatt az Essar Oil vezetőivel is tárgyalt egy napi 400 ezer hordó kapacitású olajfinomító megvásárlásáról.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink