Szolgáltatók Fogságban a lelkész, zuhan a líra

Fogságban a lelkész, zuhan a líra

MTI | 2018.08.17 14:00

Fogságban a lelkész, zuhan a líra

Péntek délelőtt csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra az amerikai dollárral szemben azután, hogy Washington csütörtökön jelezte: Ankara újabb szankciókra számíthat, ha nem engedi szabadon Andrew Brunson (nyitóképünkön) amerikai lelkészt.

Hirdetés

A líra már csaknem 40 százalékkal gyengült idén eddig a dollárral szemben részben a török-amerikai kapcsolatok elmérgesedése miatt, illetve a befektetőknek arra a nemtetszésére, ahogy a török kormány kezeli a líra gyengülését.

Pénteken, röviddel 12 óra előtt 6,2499 líra ért 1 dollárt, ami azt jelenti, hogy csaknem 7 százalékkal gyengült a török fizetőeszköz hajnal óta.

A Société Générale számításai szerint Törökországnak és a török cégeknek októberben mintegy 3,8 milliárd dollárnyi devizakötvényt kell visszafizetniük. Csak az elmúlt két hónapban a cégeknek az adósságszolgálat mintegy 25 százalékkal drágult meg lírában számítva.

Törökország rendelkezik a legnagyobb devizaadóssággal a feltörekvő országok közül. Nagyságát a Société Générale 480 milliárd dollárra teszi, amiből a rövidlejáratú adósság 180 milliárd dollár.

A Standard and Poor's péntek késő este hozza nyilvánosságra, hogy változtatott-e a török adósi besoroláson.

A nemzetközi hitelminősítő május 1-jén Törökország hosszú és rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségeinek osztályzatát az addig sem befektetési ajánlású "BB/B"-ről "BB mínusz/B"-re gyengítette.

A hitelminősítő akkor azzal indokolta lépését, hogy erősen bizonytalanná vált az infláció alakulása a török líra gyors gyengülése miatt. Az S&P rámutatott arra, hogy a líra gyengülése a dollárral szemben egyebek között azzal is jár, hogy a cégek egyre nehezebben tudják fizetni devizában fennálló adósságaikat, de a líra gyengülése kedvezőtlenül hat az államadósságra is, aminek a 40 százaléka devizában áll fenn.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink