Szolgáltatók Fel kell ébredni – üzeni a német miniszter

Fel kell ébredni – üzeni a német miniszter

MTI | 2019.04.17 16:28

Fel kell ébredni – üzeni a német miniszter

Tovább rontotta gazdaságnövekedési előrejelzését a német szövetségi kormány, szerdán bemutatott elemzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1 százalék helyett 0,5 százalékkal bővülhet 2019-ben.

Hirdetés

A világgazdasági konjunktúra jelentősen lehűlt tavaly óta, de a német gazdaság visszaesés nélkül vészeli át ezt a "gyengélkedést" – emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy prognózisuk szerint 2020-ban már ismét nagyobb mértékben, 1,5 százalékkal nő Németország hazai összterméke (GDP).
A kormány tavaly ősszel még 1,8 százalékos GDP-növekedést várt 2019-re, és másodszor módosította lefelé előrejelzését.

Peter Altmaier kifejtette: a "felszállópálya igen keskeny", mert a folyami áruszállítást szinte megbénító 2018-as aszály és az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabvány (WLTP) körüli autóipari gondok miatt eleve nehéz helyzetben kezdődött az év. Az Egyesült Államok és Európa valamint az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktusok sora és a brit európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) elhúzódása tovább hátráltatja a jórészt exportra épülő német gazdaságot.

Fel kell ébredni

A miniszter hangsúlyozta, hogy "fel kell ébredni", a növekedés idei lassulásának hatására a politikusoknak el kell gondolkodniuk arról, hogy miként lehet ösztönözni a gazdaságot.

Mint mondta, az adók, a járulékok és a bürokrácia további csökkentésére van szükség, és be kellene vezetni egy tehernövelési moratóriumot, vagyis tartózkodni kell a vállalatok és a háztartások terheit növelő intézkedésektől.
Kiemelte, hogy a belgazdasági helyzet továbbra is igen kedvező, a 83 millió lakosú országban az idén is nőhet a foglalkoztatottság, a munkaviszonyban állók száma a tavalyi 44,8 millióról 45,3 millióra emelkedhet, a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékról történelmi mélypontra, 4,6 százalékra süllyedhet.

Az export a tavalyi 2 százalék után ismét 2 százalékkal nőhet, az import a 2018-ban regisztrált 3,3 százalék után 3,8 százalékkal bővül – áll az előrejelzésben.

A német GDP tavaly 1,5 százalékkal nőtt, a megelőző két évben rendre 2,2 százalékkal.

Kiemelt Partnereink