Szolgáltatók Feketedobozt tennének a németek az önvezető kocsikba

Feketedobozt tennének a németek az önvezető kocsikba

autopro.hu/B.B. | 2016.07.21 13:09

Feketedobozt tennének a németek az önvezető kocsikba

Nagyban megkönnyítené a balesetek és üzemzavarok utáni vizsgálatokat, egyértelmű lenne a felelősség kérdése is, ha a repülésnél alkalmazott módszer a földön is általánossá válna.

Hirdetés

Az Tesla balesetei után megsokszorozódtak az önvezetéssel szemben felmerült kérdések, a németek válaszul máris ötletes újítással álltak elő: közlekedési minisztériumi források szerint az országban olyan szabály bevezetését tervezik, mely kötelezné az autonóm járművek gyártóit, hogy termékeiket a repülőgépeknél megszokott feketedobozzal szereljék fel.

A berendezés legfőbb feladata annak naplózása lenne, hogy a robotpilóta üzemmód pontosan mikor van bekapcsolva, ám a naplózások valószínűleg sok egyéb paraméterre is kiterjednek majd. Az emberi felügyeletre vonatkozóan a tervezet csak annyit írna elő, hogy a vezető csak a volán mögött ülhet, írja a Reuters.

A szabályozást már idén nyáron elfogadhatják Németországban, a gyorsaságnak több előnye is lenne: egyrészt korán, még a sofőr nélküli autók komolyabb elterjedése előtt szabványosítanák ilyen téren a piacot az országban, másrészt a németországi autógyártók akár alapvető felszereltségként is tekinthetnek a feketedobozra – kizárva ezzel, hogy termékeik a későbbiekben a világ más országaiban olyan baleset részesei legyenek, amelyben nehéz a felelősség megállapítása.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink