Szolgáltatók Ezzel az e-kisbusszal válna a VW az Uber konkurensévé

Ezzel az e-kisbusszal válna a VW az Uber konkurensévé

autopro.hu/Sz.K. | 2017.12.07 09:55

Ezzel az e-kisbusszal válna a VW az Uber konkurensévé

A Volkswagen-konszern Moia mobilitási részlege leleplezte hatüléses elektromos kisbuszát, ami 2018-tól Hamburg utcáin szállítja azokat, akik egy alkalmazáson keresztül megrendelik azt. Úgy tűnik, az autómegosztás lesz az autógyártók következő célkitűzése.

Hirdetés

A VW nemrég létrehozott 13. márkája, a Moia nemzetközi célkitűzése, hogy egymillió autót helyettesítsen európai és Egyesült Államokbeli városokban 2025-re, mondta el Ole Harms, a részleg vezérigazgatója Berlinben.

– Megoldásokat akarunk kínálni az olyan közlekedési problémákra, mint a torlódás, a légszennyezés, a zajok és a helyhiány, fejtette ki Harms.

A hamburgi szolgáltatás 200 járművel indul, de szeretnék ezerre bővíteni a flottát a következő években. A Moia sofőröket és flottaoperátorokat fog foglalkoztatni.

Ez az újítás része annak a programnak, amit a VW azért indított, hogy feleszmélve a károsanyag-kibocsátási botrányból még versenyképesebbé váljon és felkészüljön többek között az akkumulátorok hajtotta autók miatti piaci átalakulásokra.

Bár a Moia küldetése közvetve az autóeladások csökkenését hozhatja magával, ez pedig a konszern tizenkét márkája számára nem épp optimális, a VW természetesen támogatja új márkáját. Ha mi nem tesszük ezt, a versenytársak megteszik, mondta el az anyavállalat stratégiai igazgatója, Thomas Sedran.

Az ügyfelek a szolgáltatást egy alkalmazáson keresztül tudják majd igényelni, ami hasonlít az Uber rendszeréhez. Az applikáció már a foglalás véglegesítése előtt megmutatja, melyik autók szabadok, és mennyibe fog kerülni az utazás. Egy algoritmus csoportosítja az utasokat, akik hasonló helyre utaznak, hogy növeljék a kapacitást, illetve hogy ezzel is növeljék a járművek hatékonyságát.

A járműveken gyors internet áll az utasok rendelkezésére, az ülésekbe pedig olvasólámpát és USB-csatlakozót építettek, hogy az okostelefonokat és a tableteket tölteni lehessen út közben.

A hatüléses járműben lehetőség van a telefon töltésére és gyors sebességű internet használatára is

A Moia 10 hónap alatt fejlesztette ki a járművet, együttműködve a VW haszongépjármű egységével. Több mint 300 kilométer megtételére képes, akkumulátorait fél óra alatt lehet 80 százalékosra tölteni.

A leányvállalat célja, hogy egy legyen a világ három legnagyobb mobilitási szolgáltatói közül, valamint hogy néhány éven belül többmilliárdos bevételre tegyen szert.

Világszerte rengeteg vállalatóriás törekszik digitális kínálata bővítésére, például azt a Szilikon-völgybeli Apple és a Google is. Azonban az autómegosztó szolgáltatások, mint az Uber kérdésessé teszik, hogy a jövőben szükség lesz-e az embereknek saját autóra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink