Szolgáltatók Ezért csökken a befektetői kedv az EU-ban

Ezért csökken a befektetői kedv az EU-ban

MTI | 2018.04.09 14:08

Ezért csökken a befektetői kedv az EU-ban

Nagyot romlott az euróövezeti befektetői hangulat áprilisban a berlini Sentix gazdaságkutató intézet kimutatása szerint.

Hirdetés

A mutató áprilisban a vártnál nagyobb mértékben 19,6 pontra esett a márciusi 24,0 pontról. Elemzők 21,2 pontot vártak áprilisra. A mutató az év eleje óta folyamatosan csökken, januárban 32,9 ponton, februárban 31,9 ponton állt.

A mutató áprilisi csökkenését a világgazdasági növekedés lassulására és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségre vezetik vissza az intézet szakértői.

Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 43,0 pontra csökkent a márciusi 45,8 pontról.

Az index csökkenését azonban leginkább a várakozások romlása váltotta ki, az ugyanis mínusz 1,5 pont lett áprilisban a márciusi 4,3 pont után. A várakozásokat tükröző mutató már márciusban is nagyot romlott, hiszen februárban még 15,5 ponton állt, áprilisban azonban első alkalommal váltott negatívra az értéke 2016 júliusa óta.

A Sentix németországi hangulatindexe is romlott áprilisban, 24,4 pontra csökkent a márciusi 29,1 pontról. Az euróövezetihez hasonlóan a németországi Sentix index is az év eleje óta csökken.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink