Szolgáltatók Ez lenne az autóipar Marshall-terve?

Ez lenne az autóipar Marshall-terve?

autopro.hu/B.B. | 2017.08.23 14:00

Ez lenne az autóipar Marshall-terve?

Nemrég röppent fel egy európai elektromosautó-kvóta ötlete Németországban. A felvetés politikai körökből érkezett, ezért adja magát a kérdés: mit szól a szakértő az indítványhoz?

Hirdetés

Elektromosautó-kvóta ötletét lebegtette be nemrég Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje. A német autóipar jövőjére vonatkozó ötpontos intézkedési terv egyik pontját adó gondolatot nem fejtették ki részletesen, ám Ferdinand Dudenhöffer máris véleményezte a kvótát.

Az autóipari szakértő üdvözölte az elképzelést, és máris néhány javaslattal egészítette ki azt. Mivel az elektromobilitás terjedése eddig Európa-szerte kudarcot vallott, szerinte a kvóta a második világháború utáni kontinens újjáépítését segítő Marshall-tervnek felelne meg az autóiparban, ami ezen a téren felgyorsítaná a Európát.

Az elektromos autók előretörésének egy sor gátja van, ilyen a kevésbé érdeklődő fogyasztói oldal, a gyártói bizonytalanság, de ide tartoznak az energiaellátási és infrastrukturális kérdőjelek is. Amíg nem hisznek ebben a technológiában, nem is fognak befektetni – véli Dudenhöffer. Hogy ez megváltozzon, konkrét célkitűzések megfogalmazására van szükség. Pontosan ezt segítheti a kvóta létrehozása, ami kiszámítható körülményeket teremtene mind a gyártók, mind az egyes EU-tagállamok, mind az energiaszektor számára.

Figyelembe véve a gyártók mostani modellpalettáját, az elektromos autók terjedésének ügyében Dudenhöffer jelenleg az öt százalékos kvótaszintet tartja kivitelezhetőnek. A viszonylag alacsony arány még épp elviselhető nyomást helyezne az iparágra, közben pedig ösztönzően hatna többek között a töltőállomások telepítésére is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink