Export: 2015 a rekordok éve volt

Szerző: MTI | 2016.02.24. 16:25

A magyar külpolitikának az ország külgazdasági érdekeit kell szolgálnia - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok - Trendek és lehetőségek az export területén címmel tartott konferenciáján szerdán, Budapesten.

Rámutatott arra, hogy a magyar külgazdaság szempontjából a múlt esztendő a rekordok éve volt, a 90,7 milliárd euró magyar export 7,4 százalékos növekedést jelent egy év alatt, a magyar külkereskedelmi többlet 8,1 milliárd euró volt. A befektetési ügynökség a legeredményesebb évet zárta tavaly, 67 beruházást sikerült Magyarországra hozni, ezzel 12 995 új munkahely jött létre.

A külgazdasági miniszter fontosnak nevezte a magyar export szerkezetének területi diverzifikálását, illetve a kis- és közepes vállalatok szerepének erősítését. A magyar export mintegy 80 százaléka irányul az Európai Unióba, 20 százaléka azon kívülre, ez utóbbi területen kellene tovább bővülni a keleti és déli nyitással.

A keleti piacokkal kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az Európai Uniónak azon kellene dolgoznia, hogy Oroszországgal a kölcsönös érdekek alapján minél előbb párbeszéd alakuljon ki. Az Oroszországgal szemben életbeléptetett szankciók, illetve az erre válaszul bevezetett embargó az európai gazdaságra káros hatással volt, csak Magyarország esetében 2 év alatt 4,5 milliárd dollár exportlehetőség maradt el - tette hozzá.

A Távol-Keleten a magyar cégek sikereket értek el egy-egy földrajzi térségre, piaci szegmensre koncentrálva, a mennyiségi szempontok helyett a minőség felé mozdultak el - mondta miniszter.

A déli nyitásnál Afrika és Latin-Amerika kerül a fókuszba, jövőre Peruban és Kolumbiában is javasolják magyar nagykövetség nyitását - mondta Szijjártó Péter, felhívva a figyelmet, hogy az USA-val való gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok soha nem látott aktivitást mutatnak, múlt héten megalakult New-Yorkban az amerikai-magyar üzleti tanács.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a befektetési ügynökségnél indirekt exporttámogatást indítottak a kkv-knak, amely segíti a magyar cégeket integrálódni az itt letelepedett nemzetközi vállalatok beszállítói hálózatába. A hatvanöt stratégiai partnernél 65 százalékról 69 százalékra emelkedett a magyar beszállítók aránya az elmúlt két évben.

Parragh László, az MKIK elnöke a konferencián elmondta, hogy a kamara folyamatosan megújítja a 2002-ben elfogadott külgazdasági stratégiáját.

A kamara elnöke szerint a hazai kis- és középvállalkozásoknak szükségük van a külpiacra jutáshoz információkra, ismeretekre. A kamara tavaly 400 rendezvényt 14 ezer vállalkozást ért el, és nemzetközi kapcsolatok révén is fellép a hazai vállalkozások érdekében.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a globális tendenciákat, kihívásokat ismertette a vállalkozókkal, többi között kiemelte, hogy Kína gazdasági növekedésének lassulása várható volt, a távol-keleti országot nem fenyegeti pénzügyi összeomlás, és szerinte a magyar gazdaságnak tovább kell építeni a kínai kapcsolatot.

A Századvég Gazdaságkutató elnöke rámutatott arra is, hogy az olajexportőrök 2 év alatt 800 milliárd dollárt veszítettek, a nehézségek ellenére jól teljesít az orosz gazdaság, Közel-Keleten és Észak-Afrikában a szociális feszültségek megmaradnak.

Dirk Vantyghem, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége nemzetközi igazgatója fontosnak nevezte, hogy az európai kis- és középvállalkozások a gazdasági növekedést mutató külpiacokra eljussanak, ezt segíti az európai szövetség hálózatán keresztül is.