Szolgáltatók Elvesztette Ausztrália a lendületét

Elvesztette Ausztrália a lendületét

MTI | 2019.06.05 11:14

Elvesztette Ausztrália a lendületét

Tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése az idei első negyedévben, jelezve, energikus monetáris és fiskális élénkítő intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a nyersanyagokban gazdaság ország recesszióba való csúszását.

Hirdetés

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) január-márciusban negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt, ami ugyan duplája az előző negyedévben mért 0,2 százaléknak, de elmaradt a 0,5 százalékos elemzői várakozásoktól.

Éves összevetésben mindössze 1,8 százalékkal bővült a gazdaság, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez a legrosszabb érték a pénzügyi világválság, 2009 óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál, de a tavalyi utolsó negyedévben elért 2,3 százaléknál is.

– Az ausztrál gazdaság elvesztette lendületét, ami alapvetően a nyomott fogyasztói kiadásokra vezethető vissza. Egyaránt szükség van monetáris és fiskális gazdaságélénkítő intézkedésekre, hogy csökkenjen a munkanélküliség és felpattanjon az infláció – mondta Craig James, Ausztrália vezető internetes brókercége, a CommSec vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak növelniük kell beruházásaikat.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a globális pénzügyi és gazdasági válságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink