Elemzők szerint idén lendületbe jön a magyar gazdaság

Szerző: MTI | 2017.02.17. 08:38

A következő két évben 4 százalék körüli gazdasági növekedés várható Magyarországon, a közép-európai régióban is kedvezőek a kilátások - mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója csütörtökön Budapesten a cég sajtótájékoztatóján.

 szakember szerint a gazdasági növekedést segíti a bérek további emelkedése és a lakossági fogyasztás várható bővülése, egy enyhe költségvetési élénkítés, valamint az uniós pénzek beáramlása a magyar jegybank laza monetáris politikája mellett.

Az európai gazdaságnak a globális konjunktúra mellett a korábbinál gyengébb euró is segíthet. Európában az idén a politikai események, az Európai Unió jelentős államaiban a közeljövőben lezajló választások jelenthetnek kockázatot - mondta. Úgy vélekedett, hogy a befektetők már túlárazzák a választások kockázatait.

Kiemelte: Közép-Európában 2017-2018 várhatóan kiugróan jó gazdasági teljesítményt hozhat. Pozitív meglepetés készül a régióban, az itt működő kereskedelmi bankok kitisztították a hitelállományaikat, várhatóan jelentősebben beindul a hitelezés.

Úgy vélte, a banki hitelezésben jelentős tartalékok vannak Magyarországon is, várható, hogy a bankok most majd felszabadítják a korábban félretett jelentős céltartalékaikat.

Kérdésre elmondta: az euró/forint árfolyam idén várhatóan a 305-310 forintos sávban marad, az infláció 2017-ben emelkedik, idén a jegybank 3 százalékos célja közelébe juthat.

Forián-Szabó Gergely beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok gazdaságának növekedése érett fázisához érkezett, felvetődik, ezt követően van-e értelme komolyabb fiskális lazításnak, amit Donald Trump amerikai elnök a megválasztásakor ígért.

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója a dollárral kapcsolatban elmondta: a kamatkülönbség továbbra is erősen az amerikai fizetőeszköz mellett szól, de reális volt az idei év elején látott korrekció az árfolyamban.