Szolgáltatók Egyszerűbbé válnak az innovációs közbeszerzések

Egyszerűbbé válnak az innovációs közbeszerzések

MTI | 2018.11.26 10:03

Egyszerűbbé válnak az innovációs közbeszerzések

Szakmai útmutatót készített az innovációs célú közbeszerzések egyszerűsítése érdekében a Közbeszerzési Hatóság.

Hirdetés

A hatóság pénteki tájékoztatásában felidézte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Közbeszerzési Hatóság októberben együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy erősítsék Magyarországon az innovációs célú közbeszerzések hatékonyságát és elterjedését.

Az együttműködés aktualitása, hogy a Közbeszerzési Hatóság elkészítette az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató tervezetét közölték. Az innovációs partnerség egy olyan speciális közbeszerzési eljárás típus, amelynek célja egy még nem létező innovatív szolgáltatás vagy termék beszerzése.

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács egyhangúlag elfogadta az útmutatót, amely kitér az innovációs partnerség alkalmazásának eseteire, az innovációs partnerség tárgyára, illetve az ajánlatok bírálatának speciális szabályaira. Ezen túl szól a kutatási és fejlesztési projektek bemutatásáról, az innovációs partnerség és az egyéb eljárások kapcsolatáról, valamint iránymutatást kíván adni a partnerségi szerződés tartalmi elemeinek meghatározásához, köztük kiemelten a szellemi tulajdonjogok rendezéséhez.

A hatóság közleményében hangsúlyozza: a kutatás-fejlesztés és az innováció a magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának fontos részét jelenti. Amellett, hogy a k+f+i tevékenység a gazdasági versenyképesség és a társadalmi jólét növelésének egyik kulcseleme, kiemelt szerepet játszik a környezeti fenntarthatóság biztosítása terén is. Mindezek érdekében az Európai Unió és ezzel összhangban Magyarország is kiemelt célként kezeli, hogy a magánberuházások bevonzása érdekében növelje a kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadásokat.

Kiemelt Partnereink