Szolgáltatók Egyszerűbb lesz visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából

Egyszerűbb lesz visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából

autopro.hu/Sz.F. | 2019.02.07 16:04

Egyszerűbb lesz visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából

Kedvező változás lépett életbe a céges autók finanszírozásában 2019-től: a nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Hirdetés

Amennyiben a lízingbe vevő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert: tehát részletes dokumentációval igazolja a tényleges üzleti használat mértékét, és ennek megfelelően – akár az 50 százalékos átalányt is meghaladó mértékben – helyezi levonásba a lízing-, illetve bérleti díjak forgalmi adóját. A Lízingszövetség szerint az új szabályozás kedvező választási lehetőséget kínál a lízingbe vevőknek, mellyel jelentős adminisztrációs tehertől és adókockázattól szabadulhatnak meg.

A lízingpiac régóta szerette volna elérni az cégautók lízingdíjához köthető áfaelszámolás mostantól már érvényes egyszerűsítését. Mivel a lépés az Európai Unióban egységesen szabályozott forgalmi adót érint, ezért szükség volt egy uniós határozatra és a jóváhagyásra. Az adminisztrációs terheket csökkentő lépéseket, köztük ezt a könnyítést a magyar kormány is támogatta és a vonatozó törvénymódosítással januártól életbe léptek az új szabályok. Egyes részletek, mint például az autónkénti választás lehetősége vagy az átmeneti rendelkezések tekintetében is a lízingbe vevők számára kedvező, és a Lízingszövetség előzetes véleményével és javaslatával megegyező rendelkezések születtek mondta az előzményeket ismertetve Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A főtitkár szerint az új áfaszabály segítheti az új autók piacának tavalyi 17,5 százalékos bővülésében jelentős szerepet játszó lízingfinanszírozás további térnyerését és lökést adhat a flottafinanszírozásnak is. A szabályok részleteiről, értelmezéséről a Magyar Lízingszövetség honlapján, illetve a Nemzeti Adó-és Vámhivatal év vége előtt megjelentetett tájékoztatójából tudhatunk meg többet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink