Szolgáltatók E-autó-kvóta jöhet Németországban

E-autó-kvóta jöhet Németországban

autopro.hu/B.B. | 2017.01.10 06:30

E-autó-kvóta jöhet Németországban

A szabályozással több legyet ütnének egy csapásra, a legjelentősebb a hagyományos és az alternatív hajtás közti átmeneti időszak tehermentesítése lenne.

Hirdetés

Az elektromos autók egyelőre még nehézkes értékesítése miatt merült fel egy németországi kvótarendszer bevezetésének ötlete, írja az Automobilwoche. Az ország környezetvédelmi minisztere szerint a szabályozásnak több pozitív hozadéka lenne, ezek egyike lehet például a munkaerő-piaci átalakulások lassabbá, ezzel kezelhetőbbé tétele. Az e-kocsik térnyerése előrejelzések szerint csak Németországban munkahelyek tízezreinek megszűnéséhez vezethet, erről többek között itt írtunk.

Barbara Hendricks úgy véli, nem csak a munkahelyek védelmének lehetne alkalmas eszköze a kvóta, segítségével például az átlagkeresetűek számára is elérhető elektromos járművek jelenhetnek meg a piacon. Mivel a kínálat szabályozása épp ellentétes, árnövelő hatású lenne, valószínűleg nem egyszerű gyártói kvótáról van szó, hanem komplexebb szabályozásról. A politikus szerint ugyanakkor a hagyományos hajtású kocsik értékesítési korlátozására nincs szükség.

Az értékesítési adatok szerint Európa legnagyobb autópiacán nem fogynak úgy a villanyautók, mint azt a gyártók és hatóságok szeretnék: az állami támogatások bő fél évvel korábbi elérhetővé válása óta január elsejéig mindössze 9023 autóvásárlási igény futott be a hatóságokhoz, ezek közül 3900 példány konnektoros hibrid járműre vonatkozott.

2016-ban összesen 11 és félezer tisztán elektromos kocsi került a német utakra, ami ezerrel kevesebb, mint 2015-ben. Hibridekből tavaly szűk 15 ezerrel több fogyott, 48 ezer példányt adtak el. Elemzők idén mindkét szegmensben ötven százalékos emelkedésre számítanak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink