Dittel Gábor: legyen egy autóbuszos nap!

Szerző: autopro.hu | 2016.02.24. 16:11

Az autóbuszos személyszállítás érdekeinek érvényesítése és a hazai cégek piacképességének növelése céljából kötött megállapodást a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Volán Egyesülés. Az EU-s előírások jelentős változásokat hoznak a hazai személyszállítási ágazat életébe, ezért a két szervezet együttműködése kiemelten fontos. Megállapodásuk értelmében a társaságok közösen szervezik meg a Busexpót és a XXII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferenciát 2016 áprilisában.

A NiT Hungary és a Volán új megállapodásának egyik apropója az autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás piacának 2017-es megnyitása. Az európai uniós előírások szerint még idén nyílt pályázatot hirdetnek a magyar közúti személyszállítási közszolgáltatásokra, így jelentős kihívás elé néznek a Volán jogutód, regionális Közlekedési Központok, és új piaci perspektíva nyílik meg a magántulajdonú vállalkozások előtt is. A megállapodás legfőbb célja az, hogy a hazai pályázók – tulajdonosi szerkezettől függetlenül – jó esélyekkel induljanak ebben a versenyben.

A szakma felkészültségének növelése céljából a két szervezet arra törekszik, hogy az autóbuszos személyszállításhoz kapcsolódó gyártóknak, forgalmazóknak és beszállítóknak minden évben lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra, elősegítve ezzel a piaci kapcsolatok kiépítését és az esetleges együttműködéseket is. Ennek érdekében idén negyedszerre szervezik meg a Busexpót, amelyen a hazai és külföldi résztvevők egyenlő feltételek mellett mutathatják be fejlesztéseiket, termékeiket és szolgáltatásaikat.

Ennek társrendezvényeként szervezik meg a XXII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferenciát, amelynek keretein belül az autóbuszos személyszállítás szereplői és döntéshozói együtt tekinthetik át a piac aktuális helyzetét és perspektíváit, ezzel is segítve a hatékony kommunikációt és együttműködést.

– Az első Busexpó megrendezését az a szakmai igény hívta életre, hogy minden évben legyen egy autóbuszos nap Magyarországon, amikor a személyszállítási alágazat és a hozzá kapcsolódó szolgáltatói, beszállítói kör valódi szakmai környezetben találkozhat, és a résztvevők optimális környezetben ismerkedhetnek meg az újdonságokkal, fejlesztésekkel – fejtette ki Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.