Szolgáltatók Dél-koreai gigaberuházás Komáromban

Dél-koreai gigaberuházás Komáromban

Beck András | 2019.12.09 06:32

Dél-koreai gigaberuházás Komáromban

A komáromi önkormányzat 1998-ban nyerte el az "Ipari Park" címet, akkor a vállalkozási zóna nyolcvan hektáros területen kezdte meg működését. Az elmúlt években több jelentős nagyberuházás is érkezett a helyszínre, így a park 2015-től százhúsz hektárra bővült. Elég, ha csupán a jelenleg is zajló dél-koreai SK Innovation csaknem 340 milliárd forintos zöldmezős építkezésére gondolunk, mellyel az egyik leginnovatívabb technológia, az elektromos autókban használandó akkumulátorokat gyártó üzem települ Komáromba. Erről, valamint az ipari park jelenéről, és a lehetséges fejlesztési irányokról kérdeztük dr. Molnár Attila polgármestert.

Hirdetés

– Milyen fejlesztések történtek a városban?
– Komárom jelenleg Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa, közel 80 milliárd forint forrás érkezik hozzánk. Ha csupán az elmúlt néhány esztendőt vesszük is alapul, elmondható, hogy egyik fejlesztés a másikat éri. Elkészült a gát, korszerűsödött a teherkikötő, a személyi forgalmú átépítése néhány héten belül indul, felújítottuk a Csillagerődöt, ahová a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolat-parkja költözik, a kórházat pedig több mint 1 milliárdból modernizáltuk. Három év alatt három milliárd forintot fordítunk közintézményeinkre, mindezek mellett kiterjedt támogatásrendszert biztosítunk a komáromiak részére, illetve végrehajtottunk számos, a hétköznapokat érintő, és megkönnyítő infrastrukturális beruházást és „zöld” fejlesztést is. A két legfontosabbat azonban a végére hagytam, az egyik, hogy szerkezetkész az új Duna-híd, amely évtizedekre határozza majd meg városunk és térségünk gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, a másik pedig, hogy egy korábbi testületi döntésnek-, valamint a kormányzat támogató hozzáállásának is köszönhetően az ipari parkunk bővítése olyan kedvezően sikerült, hogy szinte egymásnak adják a kulcsot a hozzánk betelepülni vágyó befektetők.

Az épülő komáromi Duna-híd. A háttérben Révkomárom (Komárno), a hídtól jobbra a vasúti híd. Forrás: MTI

– Milyen konkrét beruházások érkeztek a városba a közelmúltban?
– A dél-koreai SK Innovation hazánk egyik legnagyobb zöldmezős beruházásában városunkban építi az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét. A cég Komárom történelmének legnagyobb értékű és legnagyobb területű beruházását hajtja végre. Ugyancsak az elmúlt időszakban érkezett az ipari parkba a lengyel Alumetal, a dél-koreai INZI és JWH, a nemzetközi fuvarozásban érdekelt Easy Logistics, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agrotec, az elektromos buszokat gyártó kínai BYD, illetve a svájci járműalkatrész-gyártó Autoneum cégcsoport is. Megjegyzem, mindezen társaságok jelenléte azt eredményezte, hogy az idei év elején a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) városunknak ítélte oda az Az év ipari parkja díjat, az év technológia-intenzív beruházása címet pedig a nálunk építkező, dél-koreai SK Battery Hungary Kft. kapta.

– Hogyan befolyásolják ezek a befektetők a város mindennapi életét?
– Ezek a cégeknek csakúgy, mint a komáromi helyi kis- és középvállalkozásoknak nem csupán a munkahelyteremtés okán van hatalmas jelentőségük, de az általuk befizetett iparűzési adó kapcsán is. Ez az adófajta az, amely jelentősen meghatározza az önkormányzat mozgásterét. Egyszerűen fogalmazva, ebből élünk! Ennek köszönhetően újíthatjuk fel közintézményeinket, útjainkat, utcáinkat, járdáinkat, bővíthetjük a közvilágítást, parkosíthatunk, vagy épp biztosíthatjuk a komáromiak számára elérhető szerteágazó kedvezményrendszert. Olyanokra gondolok, mint hogy a diákok és a kismamák térítésmentesen utazhatnak nálunk a helyi járatokon, az újszülöttek után 100 ezer forintos kelengyepénzt biztosítunk (ezt a duplájára tervezzük emelni), átvállaltuk a 70 éven felüliek szemétszállítási díját, támogatjuk a védőoltások beadását is, a tavalyi évtől pedig az első házasságukat kötő komáromiak egyszeri 100 ezer forintos támogatásban részesülnek. Az önkormányzat kedvezményes telekvásárlási lehetőséggel is igyekszik segíteni a CSOK-ban részesült családokat, továbbá tervezzük bevezetni a fiatalok első lakáshoz jutási 500 ezer forintos támogatását és a Komárom visszavár programot.

– Ez utóbbi mit jelent pontosan?
– Napjainkban munkaerőhiány van. Az önkormányzat épp ezért igyekszik a saját eszközeivel enyhíteni azt. Épp ezért tervezzük bevezetni a főiskoláról, egyetemről kikerülő hiányszakmában dolgozó diplomás komáromiak részére a „Komárom visszavár!” visszatelepülési kedvezményrendszert, de ugyanez a cél motivált minket akkor is, amikor részt vettük az Esély Otthon elnevezésű pályázati kiírásban. Az ennek keretében elnyert összegből önkormányzati tulajdonú lakóingatlanokat újítottunk fel, bérkompenzációt, valamint bérlakást biztosítunk a hiányszakmában dolgozó helyi fiataloknak.

– Milyen cégek betelepülése várható a jövőben?
– Folyamatos az érdeklődés városunk iránt, és bár az ipari park bővítése közelít a maximumához, a magánkézben lévő csarnokokba lehetőség szerint olyan befektetők érkezését várjuk, amely cégek innovatív, jövőbe mutató technológiát hoznának Komáromba, hogy az általuk befizetett iparűzési adónak köszönhetően még inkább tudjunk fejlődni. Ezzel pedig elérhetjük, hogy városunk ne csupán egy legyen a települések között, a valódi otthonunkként tekinthessünk rá, mi komáromiak!

Kiemelt Partnereink