Szolgáltatók Dégen Imre: a T-modelltől a hibridekig fedte le a járműipart a 2017-es AMTS

Dégen Imre: a T-modelltől a hibridekig fedte le a járműipart a 2017-es AMTS

autopro.hu/K.F.A. | 2017.03.31 12:30

Dégen Imre: a T-modelltől a hibridekig fedte le a járműipart a 2017-es AMTS

Március 24-26. között rendezték meg az AMTS AutoMobile és Tuning Show-t, amely Magyarország, illetve a régió meghatározó autós és tuning show-ja. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont 90 ezer négyzetméterén 15 országból érkező 200 kiállító csaknem 1500 járművét nézhették meg az autók, valamint a tuning szerelmesei. Tuning kerékpárokkal és viccesen átépített babakocsikkal, bevásárlókocsival és egyéb járgányokkal is találkozhattunk. A rendezvény forgatagában sikerült beszélgetni Dégen Imrével, a rendezvény főszervezőjével.

Hirdetés

– Hogyan érték el, hogy az AMTS évről évre egyre nagyobb sikereket ér el?
– Ez a show nem csupán a járművek statikus kiállításáról szól, hanem ezen a szezonnyitó fesztiválon a látogatók a kiállított járművekben való gyönyörködésen kívül szemtanúi lehettek az autós, motoros és színpadi programoknak, bemutatóknak. Ezek mellett lehetőségük volt interaktív élményekben részt venni, amely lehet egy motor vagy jármű összeszerelése. A programok tervezése során nagy súlyt fektettünk arra, hogy az érkező családok minden tagja élményekkel gazdagon térjen haza a nap végén. A család legkisebb tagjai is felülhettek elektromos autókra és motorokra, melyekkel a számukra kialakított versenypályán róhatták a köröket. A náluk idősebbek 3D versenyszimulátorokon mérhették össze vezetői tudásukat akár a profi versenyzőkével. A család legidősebb tagjai klasszikus veterán autókat felvonultató pavilonban tehettek időutazást.

– A kiállításon végigsétálva feltűnt, hogy nagy szerepet kapnak az elektromos autók és a velük való közlekedés. Jól gondolom, hogy ez nem véletlenül van így?
– Igen, az EV-GreenTech Kiállítói térben a látogatók megismerkedhettek a zöld energiával hajtott járművekkel és idegenvezetést nyújtott a környezettudatos autózás világába, ahol lerántottuk a leplet az ide kapcsolódó fogalmakról. Valamint bemutattuk a már most és a közeljövőben felelhető e kategóriába eső járművek kínálatát. Természetesen nem csak tisztán elektromos, hanem hibrid járművekkel is foglalkozunk, mert jelenleg a hibrid autó eladási száma magasabb. Az EV-GreenTech terület azt kívánja bemutatni a látogatóknak, hogy ezek a járművek a világ autóipari innovációjának csúcstermékei, és a bennük alkalmazott megoldások együttesen szolgálják mind a gyártók, mind az autósok legfontosabb céljait a 21. században, tehát a nagyobb biztonságot, hatékonyságot és kényelmet, illetve megbízhatóságot. A Schneider Electric jóvoltából érdekes előadásokat hallgathatott meg a közönség az elektromos autózáshoz kapcsolódóan, amelyek azt célt szolgálják, hogy minél részletesebb képet alkothassanak az elektromos közlekedés témaköréből.

AutoMobile és Tuning Show – AMTS 2017
Kattintásra képgaléria nyílik a 2017-es AMTS-ről.

– Évről évre tapasztalom a show több pontján is az oktatási jelleget. Egyetemi hallgatókból álló versenycsapatok állítják ki a járműveiket, valamint a jármű átépítésének helyes módját szemléltető bemutatókon és előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők. Ezek tudatosan kerültek bele az AMTS elemeibe?
– Valóban, már az első rendezvényünkön is szerettük volna bemutatni az átépítés biztonságos és legális módját. Az elmúlt években sorsolás útján megnyerhető demo autók is oly módon voltak kialakítva, hogy a beépített alkatrészek mindegyike TÜV minősítéssel rendelkezett, így az átalakítás az érvényben lévő szabályozásokat a legcsekélyebb mértékben sem sértette. Azonban az is elengedhetetlen feltétel, hogy az átépítést a témában tapasztalattal rendelkező szakemberek végezzék, így a rendeltetésszerű használat és a közlekedésbiztonsági tényezők sem csorbulnak. Nem utolsó sorban az egyetemi csapatok kiállítása révén bepillantást nyerhettünk a jármű tervező és építő projektek világába, illetve hangulatába, valamint a magyar műszaki felsőoktatási intézményekben folyó képzésekbe. Minden évben csodálattal hallgatom és nézem a csapatok bemutatóit, hiszen rengeteg innovatív, környezetbarát megoldást alkalmaznak az általuk tervezett és épített járművekben. Ha a kiemelkedő motorteljesítmény dob fel minket, akkor a Formula Student autók, vagy ha az üzemanyag-takarékosság iránt rajongunk, akkor az OECO Shell Eco-marathon és MegaLux napelemes járművek szolgálhatnak érdekességként.

– Összességében milyennek értékeli a 2017-es AMTS-t?
– A látogatói számok és visszajelzések alapján úgy gondolom, olyan háromnapos rendezvényt sikerült létrehozni, amely minden tekintetben kielégíti a látogatók érdeklődését. Akik figyelmesen sétáltak végig a kiállítói tereken, azok láthatták a járműipar múltját, jelenét és jövőjét. Olyan utazáson vehettek részt, melyen megtapasztalhatták a jármű tervezés, építés és tuning folyamatát, valamint eredményét. Ha a régmúlt időkbe tekintünk vissza, akkor megismerkedhettünk a Galamb József magyar mérnök-konstruktőr által tervezett Ford T modellel és a mellette kiállított, szintén általa tervezett Fordson traktorral, amelyik az első sorozatgyártású mezőgazdasági jármű volt. Abban az esetben, ha a jelent szerettük volna jobban megismerni, lehetőség nyílt a magyar járműipar szereplőivel találkozni és megismerni járműveket és motorjaikat. A Mercedes, az Audi, az Opel és a Suzuki munkatársaitól nem csupán termékeikről lehetett informálódni, hanem akár a vállalatnál betölthető munkakörökről is kaphattunk tájékoztatást.

– Van már olyan új ötlet a jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban, amit szívesen megosztana az érdeklődőkkel?
– Biztosnak érzem, hogy a SUV és elektromos kiállítói tereket tovább szeretnénk bővíteni, hiszen a jelenleg kialakulóban lévő tendenciák alapján e kategóriák kiemelt fontossággal fognak szerepelni az életünkben.

Kiemelt Partnereink