Szolgáltatók Csökkentené az OPEC az olajkitermelést

Csökkentené az OPEC az olajkitermelést

MTI | 2018.12.05 12:03

Csökkentené az OPEC az olajkitermelést

Az OPEC legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést szeretne elérni bécsi közgyűlésén, de meg szeretné nyerni a szervezeten kívüli Oroszországot is a termeléskorlátozás ügyének a Reuters hírügynökséget tájékoztató négy különböző forrás szerint.

Hirdetés

Az OPEC csütörtökön tárgyal Bécsben a termeléscsökkentésről az olajár esésének megakadályozása érdekében, majd pénteken egyeztet a korlátozásban való részvételről a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal.

Az OPEC de-facto vezetője, Szaúd-Arábia már az év eleje óta szorgalmazza az olajtermelés csökkentését, az Egyesült Államok nyomása ellenére is, hogy az alacsony olajárral támogassa a világgazdasági aktivitás fellendítését.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató források szerint, amelyek közül három OPEC-tagországot, egy pedig egy szervezeten kívüli nagy olajtermelő országot képvisel, Oroszország határozottan ellenzi a termelés csökkentését.

A szaúdiak a csökkentést szorgalmazzák, de ha az oroszok viszont erre határozott nemet mondanak, akkor nem lesz csökkentés fogalmazott az egyik hírforrás.

Az Egyesült Arab Emírségek energiaipari minisztere Suhail bin Mohammed al-Mazroui kedden újságírókkal közölte: "a globális kínálati helyzetet ki kell igazítani és ebben minden termelőnek részt kell vennie. Az kell megbeszélnünk, hogy ez a kiigazítás mennyiről mennyire történjen."

Oroszország az értesülések szerint hajlandó lenne napi 140 ezer hordóval részt venni a termeléscsökkentésben, az OPEC 250-300 ezres csökkentést várna tőle.

Egyes források szerint az OPEC minden tagjára kivétel nélkül érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Amennyiben azonban Oroszország nem vesz részt a tőle elvárt mértékben a csökkentésben, a következő, februári közgyűlésére halasztja el a döntést, mivel "addigra már mindenki csökkenteni akar majd, azok is, akik most még nem".

Az olajár a termeléscsökkentés reményében emelkedett kedden. A kora délutáni órákban a Brent 2,04 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 62,95 dolláron hordónként, a WTI pedig 1,87 százalékkal magasabban 53,93 dolláron.

Kiemelt Partnereink