Szolgáltatók Csavaros szerb logika: azért lesznek nyertesek, mert most vesztesek

Csavaros szerb logika: azért lesznek nyertesek, mert most vesztesek

MTI | 2018.11.14 11:01

Csavaros szerb logika: azért lesznek nyertesek, mert most vesztesek

A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet – hangsúlyozta Ana Brnabic szerb kormányfő.

Hirdetés

A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán tartott előadásán hangsúlyozta, hogy hazája a gazdaság és az élet számos más területét átható digitalizáció lehetőségeit kihasználva "beérhet és lehagyhat" olyan országokat, amelyek Szerbiával ellentétben a harmadik ipari forradalom nyertesei közé tartoznak és igen fejlettek.

Kifejtette: a digitalizáció kedvez a kisebb méretű országoknak, mert gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, mint a nagyobbak. Szerbia pedig egy másik adottságát is kihasználhatja, mégpedig azt, hogy "nincs nagyon hozzászokva a rendszerekhez és az intézményekhez", mert az utóbbi három évtized a "diszrupció", a régi viszonyok felforgatása, a rombolás közepette telt el az országban, és éppen ez a folyamat a negyedik ipari forradalom egyik fő jellemzője.

Tudjuk, hogy miként lehet fennmaradni és érvényesülni egy széteső világban, a negyedik ipari forradalom pedig ilyen világ mondta Ana Brnabic.

Szerbia így kedvező feltételek mellett próbálhatja meg a javára fordítani a forradalmi helyzetet, és ehhez három területre kell összpontosítania.

Az első az államigazgatás digitalizációja, amelynek révén az állami szféra hatékonyabban, olcsóbban és az állampolgárokat jobban kiszolgálva működhet.

A második az oktatás reformja mondta a szerb kormányfő, kiemelve, hogy országában tízéves kortól kötelező tantárgy a programozás, a gyerekek a Scratch és a Python programozási nyelvet sajátítják el az általános iskolában. Azonban a reform ennél jóval szélesebb körű, a legfőbb cél felkészíteni a tanulókat "a jövő munkahelyeinek betöltésére, ami különleges kihívás, mert nem tudjuk, hogy milyenek lesznek a jovő munkahelyei" mondta Ana Brnabic.

Ezért azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogy miként gondolkodjanak, és nem azt, hogy mit gondoljanak tette hozzá.

Hangsúlyozta: a negyedik ipari forradalom közepette felnövő nemzedéknek az elemző gondolkodást, az érvelést, az újítást, "a tekintélyek és tények megkérdőjelezését" és tudásuk gyakorlati hasznosítását kell megtanítani.

A harmadik terület a gazdaság, ahol főleg az újítással, az innovációval foglalkozó vállalkozásokat kell ösztönözni a keretfeltételek, köztük az adórendszer átalakításával. Így például a szellemi termékeket előállító társaságok 80 százalékos kedvezményt kapnak a nyereség után befizetendő adóból ismertette a szerb kormányfő.

A többi között hozzátette, hogy számos egyéb eszközzel, a többi között egy 100 millió eurós (32,5 milliárd forint) alap révén is támogatják az innovációt és a kutatásfejlesztési tevékenységet. Az intézkedések legfőbb célja, hogy a gazdaság elmozduljon a főként külföldi tőkéből finanszírozott beruházásokra alapozott "munkaerő-intenzív" modelltől egy olyan szerkezet felé, amely az újításra és a tudásra épít mondta Ana Brnabic.

Kiemelt Partnereink