Szolgáltatók Brexit: holnap sok minden eldől

Brexit: holnap sok minden eldől

autopro.hu/B.A. | 2019.12.11 10:46

Brexit: holnap sok minden eldől

Csütörtökön tartják az előrehozott brit parlamenti választások. A legutóbbi közvéleménykutatás a konzervatívok visszaesését mutatja.

Hirdetés

A legutóbbi felmérések szerint a konzervatívok 337-339 helyet szereznek a parlamentben a holnapi választásokon, míg a munkáspárt 235 helyre, a skót nemzeti párt 41, a liberálisok pedig 14-15 helyre számíthatnak. Azaz a konzervatívok előnye a parlamentben 24-28 fő lehet, a korábbi előrejelzések által sugallt 60 fővel szemben.

Választói preferenciák

Nyilván ez az előny is elég arra, hogy keresztülvigyék a Brexit megállapodást és kiléptessék az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Ezt láthatjuk is az euró és az angol font keresztárfolyamon is – állapította meg hírlevelében az Erste Befektetési Zrt. Egy euró 0,8431 angol font volt a bankközi devizapiacon szerda délelőtt. Az elmúlt egy hónapban 1,6, idén pedig 6,2 százalékkal gyengült a kurzus. Persze kérdés, hogy a korábbi és a még mindig jelentős előny tovább olvad, vagy teljesen eltűnik egy nap alatt. Ugyanis, mint láthatjuk, a választók preferenciája elég gyorsan változik.

Autógyártás

Az SMMT (Autógyártók és Kereskedők Szövetsége) már régóta az Európai Unióból kilépés utáni árubehozatal és -kivitel következményeire figyelmeztet. A szövetség nemrég ismét megismételte a figyelmeztetést, számokkal alátámasztva – erről az autopro.hu is beszámolt.

Az SMMT szerint a járműgyártás egyharmadával csökkenne az Egyesült Királyságban, ha megmarad a jelenlegi a forgatókönyv. Ez azt jelenti, hogy 2024-re csupán egymillió autót gyártanak évente. Egyes gyártók más országokba helyezik a termelést, ahol a feltételek kedvezőbbek számukra.

Nyitókép: Pixabay

Hirdetés

Kiemelt Partnereink