Szolgáltatók Bérelt hackerekkel köszörüli a csorbát az Uber

Bérelt hackerekkel köszörüli a csorbát az Uber

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.23 08:34

Bérelt hackerekkel köszörüli a csorbát az Uber

Továbbgyűrűzik az Ubert érintő botránytömeg, a cég százezer dollárral kívánta eltüntetni ellopott felhasználóinak adatait. Az új vezérigazgató vállalja előde tetteiért a felelősséget.

Hirdetés

A becsületesség jól látható mozzanataként az Uber bejelentette, 2016-ban több millió felhasználóját és több ezer sofőrjét érintő informatikai támadások történtek, melyekért a korábbi vezetőség igen sokat, százezer dollárt fizetett.

A vállalat vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi bejelentette, a vállalat érintett egy hackertámadásban, ami az alkalmazás használóira még tavaly volt hatással, amikor az autómegosztóóriás alapítója ült még a vezetői poszton. Khosrowshahi elmondta, azután figyelmeztették a történésekről, miután vezérigazgató lett, így egyből belső vizsgálatot kért, hogy kiderítse, mi is történt pontosan.

Az Uber szerint két hacker helytelenül jutott hozzá felhasználói adatokhoz, amiket egy harmadik fél felhőalapú szolgáltatásában tároltak. Az adatok között olyan személyes információk voltak, mint 57 millió felhasználó neve, email címe és telefonszáma, továbbá nagyjából 600 ezer sofőr jogosítványszáma is.

Khosrowshahi azt is elmondta, hogy a külsős, törvényszéki szakértőket a vállalat bérelte fel, akik „nem láttak semmiféle bizonyítékot arra utalóan, hogy az útvonaltörténetek, a hitelkártya számok, a bankszámla számok, a társadalombiztosítási számok, vagy a születési adatok letöltésre kerültek volna”, továbbá az Uber azt sem gondolja, hogy a vállalat rendszerét bárhol is feltörték volna.

És hogy az új vezérigazgató miért hozta ezt nyilvánosságra?

– Az Uber vezérigazgatójaként az a feladatom, hogy meghatározzam irányvonalainkat a jövőre nézve, ami azzal kezdődik, hogy egy olyan vállalatot hozok létre, amire minden Uber dolgozó, partner és ügyfél büszke lehet. Hogy ez megtörténhessen, őszintének, és nyomon követhetőnek kell lennünk munkánkban, hogy a múlt hibáit kijavíthassuk – mondta el Khosrowshahi. – Ennek nem szabadott volna megtörténnie. Nem keresek rá mentségeket, azonban minden Uber alkalmazott nevében elmondhatom, hogy tanulni fogunk hibáinkból.

Khosrowshahi nyomozásának eredményeként Joe Sullivan biztonsági igazgató és egy másik biztonsági vezető is elhagyta a vállalatot.

A Bloomberg szerint az Uber 100 ezer dollárt fizetett a hackereknek, hogy azok töröljék az adatokat.

2016-ban a vállalat több döntéshozóval szembekerült személyiségi jogi és egyéb ügyekben, ezért arról döntött, hogy a szabályszegésről a híreket inkább megtartják maguknak, minthogy az Egyesült Államok hatóságai tudomást szerezzenek róla. Ezzel ment most szembe Khosrowshahi.

Kiemelt Partnereink