Szolgáltatók Belehúzott az OMV

Belehúzott az OMV

MTI | 2018.09.21 12:38

Belehúzott az OMV

Az osztrák OMV olajipari konszern új-zélandi és délkelet-ázsiai akvizícióinak köszönhetően az eredetileg tervezett 2020 helyett akár már az idén is elérheti a napi 500 ezer hordós olaj-egyenérték szénhidrogén-termelést – közölte Johann Pleininger, a konszern kitermelési üzletágának az igazgatója egy újságírókkal folytatott beszélgetésen.

Hirdetés

Amennyiben semmi rendkívüli nem történik mondjuk Líbiában vagy valahol máshol, már az év vége előtt elérhetjük a 2020-ra kitűzött termelési célt fogalmazott.

Nem tudnak nekem mutatni még egy olajipari céget, amelyik két és fél-három év leforgása alatt megfelezte volna termelési költségeit és eközben napi 300 ezer hordóról 500 ezerre növelte kitermelését jegyezte meg, hozzátéve, hogy amióta Rainer Seele vezérigazgató 2015 nyarán hivatalba lépett, az OMV részvényének az árfolyama több mint megduplázódott. (Az OMV papír árfolyama jelenleg 46 euró, míg 2015 nyarán 22-25 euró volt.)

Az OMV részvényeseit erősen foglalkoztató, az árfolyam további emelkedését fékező bizonytalansági tényezőkről szólva Johann Pleininger elmondta: úgy tűnik elhárult annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének finanszírozásában részt vevő vállalatokat, miután Donald Trump elnöke ezt egyértelműen kifejezésre juttatta.

A másik bizonytalansági tényező a román kormánnyal a fekete-tengeri Neptun offshore projekt további sorsáról folytatott egyeztetés mondta. Az ügyben szeptember végén-október elején születik meg a döntés. Számunkra kedvező döntésre számítunk adott hangot erős meggyőződésének a kitermelési üzletág igazgatója.

Nem fognak mindent megadóztatni, hiszen akkor nem lesz befektetés sem fogalmazott.

A harmadik, a befektetőket foglalkoztató pont a Gazprommal tervezett eszközcsere-megállapodás, amire "remélhetőleg még az év vége előtt megtaláljuk a megoldást" - mondta. A tervek szerint az OMV 25 százalékos részesedést kapna a Gazpromtól az urengoji gázmező Aszimov négyes és ötös blokkjában cserébe az OMV norvégiai leányvállalatának 38,5 százalékos részesedéséért.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink