Szolgáltatók Belátható időn belül befolyásolhatja az acélkeresletet a kereskedelmi konfliktus

Belátható időn belül befolyásolhatja az acélkeresletet a kereskedelmi konfliktus

MTI | 2018.04.23 15:16

Belátható időn belül befolyásolhatja az acélkeresletet a kereskedelmi konfliktus

Elsősorban a kedvező globális konjunktúra hatására idén 1,8 százalékkal, jövőre további 0,7 százalékkal nőhet a világ acélkereslete – közölte a nemzetközi acélipari szövetség (The World Steel Association – worldsteel).

Hirdetés

Előrejelzésében a londoni székhelyű szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "várakozásait alááshatja a kereskedelmi konfliktus esetleges kiszélesedése".

A worldsteel azzal számol, hogy idén 1,616 milliárd tonna, jövőre pedig már 1,627 milliárd tonna lesz a globális acélkereslet.

A szervezet korábban szerényebb, 1,6 százalékos globális keresletnövekedésre számított az idei évre.

Kína a világ vezető acélfelhasználója. Már csak ebből a szemszögből nézve is érdekes, hogy a szervezet legfrissebb előrejelzése szerint az ázsiai ország idei acélkereslete a tavalyival megegyező, 736,8 millió tonna lesz, jövőre pedig 2 százalékkal 722,1 millió tonnára mérséklődik.

A worldsteel várakozása szerint a fejlett országok acélkereslete idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal bővül. A feltörekvő és fejlődő országok acélkereslete (Kínát nem számítva) idén 4,9 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal nő. Indiáé például, amely a világ harmadik legnagyobb acélfogyasztója, idén 5,5 százalékkal, jövőre pedig 6 százalékkal emelkedik.

A worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják.

A szervezet korábbi jelentése szerint tavaly 5,3 százalékkal, 1,691 milliárd tonnára nőtt a világ acéltermelése az egy évvel korábbi 1,606 milliárd tonnáról.

A világ acéltermelésének csaknem fele Kínára esik, piaci részesedése 49 százalékról 49,2 százalékra emelkedett tavaly. Az ázsiai ország tavalyi acéltermelése 831,7 millió tonna volt, 5,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink