Szolgáltatók Becsapós kínai befektető vette meg a kínai Saabot

Becsapós kínai befektető vette meg a kínai Saabot

autopro.hu/H.J. | 2019.01.21 05:01

Becsapós kínai befektető vette meg a kínai Saabot

Az elektromos mobilitás felé vette az irányt Kína harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő holdingja, az Evergrande Group, amely többségi tulajdont szerzett a korábban a svéd Saabot felvásárló vállalatban.

Hirdetés

A holding egészségügyi vállalata, az Evergrande Health Industry Group tavaly elsősorban azzal került a hírekbe, hogy jelentős tulajdoni hányadot szerzett az amerikai Faraday Future elektromos autót fejlesztő vállalatban. Most jelentős beruházásba kezdett a kínai tulajdonban lévő National Electric Vehicle Swedenben (NEVS). Ez volt az a vállalat, amely a megszűnt ikonikus svéd márka, a Saab cégmaradványait vette át. Az Evergrande Health így 51 százalékos részesedéssel irányítási jogot szerzett a NEVS-ben. Ez közel 930 millió dollárnak, azaz mintegy 262 milliárd forintnak felel meg. 430 millió dollárt már kifizettek, míg a tranzakció fennmaradó részét január végéig rendezik. A NEVS egyébként egészen tavalyig használhatta a Saab nevet Kínában, akkor azonban kötelezték a vállalatot a név elhagyására, ekkor született a NEVS.

Az Evergrande Group Kína harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztője, egészségügyi portfólióján keresztül most irányítási jogkört szerzett az elektromos járműgyártó felett. Tavaly nyáron 2 milliárd dollár befektetésével kecsegtette az elektromos autót fejlesztő és igencsak gyengélkedő amerikai Faraday Future startupot.

Ez a korábbi ügylet igencsak viharosra sikerült. Az eredeti megállapodás 2 milliárd dollárról szólt. De aztán az Evergrande utólag megvádolta a Faraday Future-t, hogy az előre kért volna 800 millió amerikai dollárt, majd mikor ezt kikényszerítette, később még többet követelt. A Faraday viszont azzal jött, hogy az Evergrande szándékosan visszatartotta a befektetést a cég szellemi tulajdonának megszerzése céljából. A Faraday alkalmazottai még a közösségi finanszírozást is fontolgatták, hogy a vállalat fennmaradjon. Tavaly decemberben azonban mindkét fél beleegyezett,
hogy ejtsék a vádakat egymással szemben. Az Evergrande eddig 800 millió dollárt fektetett be a Faraday Future-be, és most 31 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban, de további befektetéseket láthatóan nem tervez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink