Szolgáltatók BMW-s app segít elektromos üzemmódba váltani

BMW-s app segít elektromos üzemmódba váltani

autopro.hu/Sz.K. | 2019.03.03 05:00

BMW-s app segít elektromos üzemmódba váltani

A BMW és Rotterdam városa közösen kezdett egy új, Electric City Drive nevű projektbe, melynek célja, hogy csökkentsék a széndioxid-kibocsátást. Az okostelefonos applikáció jelez a sofőröknek, ha a városok olyan zónáiba hajtanak, ahol csak elektromos autók közlekednek. Így könnyebb elektromos üzemmódba kapcsolni.

Hirdetés

A hollandiai Rotterdamban jeladókat telepítettek, amelyek a csak elektromos járművel megközelíthető zónákat határolják körül. A jeleket a BMW által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás észleli. Az app egyszerűen értesíti a sofőrt, amikor észleli, hogy a hibrid autó ilyen zónába ér, az elektromos üzemmódba kapcsolás azonban önkéntes.

Klaus Fröhlich fejlesztési igazgató szerint a BMW elméletileg kötelezhetné plug-in hibrid autóit, hogy elektromos módba kapcsoljanak, ha magas károsanyag-kibocsátású területekre érkeznek. Van rá mód, hogy GPS és navigációs rendszer segítségével automatikusan kapcsolják ki a belső égésű motort, és váltsanak elektromosra. Az első mérési eredmények ígéretesek. Azt mutatták, hogy a projekt résztvevői az esetek 90 százalékában készségesen átkapcsolnak elektromos módba.

Hollandiában viszonylag magas fokú az elektromobilitással kapcsolatos tudatosság, az utakon nagyjából 100 ezer hibrid jármű közlekedik, azonban ha ehhez hozzáadjuk a teljesen elektromos modellek számát, amely kevesebb, mint 40 ezret tesz ki, az összeg még mindig csak töredékét jelenti a 8,1 millió autónak, amely a tizenhat milliós országban közlekedik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink