Szolgáltatók Az uniós pénzeket várják a kkv-k

Az uniós pénzeket várják a kkv-k

MTI | 2016.07.04 13:40

Az uniós pénzeket várják a kkv-k

Stagnál a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) bizalma, a következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató K&H bizalmi index az év eleji mínusz 7 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg mínusz 8 ponton áll.

Hirdetés

A K&H Bank hétfői tájékoztatása szerint az év elején tapasztalt javulás nem folytatódott, de az utóbbi egy évben tartósan a pozitív tartomány körül mozog a cégek bizalma. Az index stagnálását az okozza, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők többsége alig változott.

Számottevő javulást csak a közterhek alakulásában várnak a cégek, miközben a vállalat pénzügyi eredményeiben visszaesésre számítanak - idézi a közlemény Kovács Viktor Zoltánt, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét, aki szerint a kivárás hátterében áll feltehetően az is, hogy még nem tapasztalható az uniós támogatások gazdasági élénkítő hatása, nem indult be a pályázati dömping.

A felmérés szerint öt évvel ezelőtt még a cégek 76 százaléka számított növekvő adókra és járulékokra, jelenleg ez az arány 26 százalék, a közterhek megítélése folyamatosan javul.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan 5,6 százalékos árbevétel- és 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak, az év eleji kiugró, 7,1, illetve 4,8 százalékos pénzügyi várakozásokkal szemben.

A jövőbe vetett bizalom a vállalkozás méretével javul, a mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké közelít a semleges felé, a középvállalkozásoké pedig már egy éve a pozitív tartományban van.

Az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba: 2, illetve 1,5 ponton állnak. Ugyanakkor a kereskedelmi vállalkozások és a szolgáltató szektor várakozásai negatív tartományban vannak, mínusz 7, illetve mínusz 11 ponton.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés május 24. és június 6. között történt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink