Szolgáltatók Az okostelefonok hozhatják az autóipar következő kihívását

Az okostelefonok hozhatják az autóipar következő kihívását

autopro.hu/B.B. | 2016.11.25 08:30

Az okostelefonok hozhatják az autóipar következő kihívását

Az NHTSA komoly feladatot tűzne ki a mobilgyártóknak és alkalmazásfejlesztőknek: a felelőtlen sofőrök figyelme elkalandozásának megakadályozását.

Hirdetés

Újabb területeken kezdett irányelvek kidolgozásába az NHTSA. Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet az okostelefonok és egyéb hordozható eszközök figyelemelterelő tulajdonságát szeretné kiküszöbölni azzal, hogy a programok autós infotainment rendszerekbe való minél szorosabb integrálását javasolja a gyártóknak.

A kimondatlanul is a legnagyobb gyártóknak és fejlesztőknek (mint az Apple, Google, Samsung) címzett, nem kötelező érvényű irányelv hozta egyik legfontosabb változás a szöveg- és üzenetírás vezetés közbeni letiltása lehet.

Az NHTSA mostani közleménye azért jelentős, mivel ha az irányelveken túl konkrétabb szabályozás alakul ki az okostelefonok és applikációk autós használatával kapcsolatban, akkor még szorosabbá válhat a járműipar és a techcégek kapcsolata: a partneri együttműködések mellett az iparági verseny is tovább erősödhet.

Az állami beavatkozásra márpedig úgy látszik, szükség van: az Automotive News szerint 2015-ben a halálos közúti balesetek tíz százalékában a sofőrök figyelmetlensége okozta a bajt. Bár erre vonatkozó pontos statisztika nincs, az ilyen esetek egy részében jó eséllyel a mobiltelefonoknak is központi szerepe volt.

Kiemelt Partnereink