Szolgáltatók Az iparági csoportok igent mondanak a kereskedelmi reformokra, de elzárkóznak az autóipari vámok elől

Az iparági csoportok igent mondanak a kereskedelmi reformokra, de elzárkóznak az autóipari vámok elől

autopro.hu/Sz.K. | 2019.10.19 14:02

Az iparági csoportok igent mondanak a kereskedelmi reformokra, de elzárkóznak az autóipari vámok elől

Néhány autóipari illetve kereskedelmi szervezet egy új ösvény kitaposásába kezdett. Azt szeretnék, hogy Kína és a többi kereskedelmi partner megreformálja kereskedelmi gyakorlatát, és néhány esetben támogatják a Trump adminisztráció olyan kezdeményezéseit, mint az új Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Egyezmény (USMCA), de ugyanakkor ellenzik az adminisztráció által belengetett autóimport-vámokat.

Hirdetés

– Az Amerikai Autókereskedők Országos Szövetsége (NADA) támogatja az USMCA elfogadását – mondta Charlie Gilchrist, a szövetség elnöke és texasi autókereskedő az október 8-i detroiti beszédében melyet az Autóipari Hírügynökség szervezett. – Az USMCA győzelem számunkra. Hagyjuk megtörténni! – kérte a Kongresszust.

A kereskedők szövetségének azért tetszik az egyezmény, mert az nem emel hatalmas akadályokat az Egyesült Államok Mexikóval és Kanadával folytatott autóipari kereskedelmével szemben. Ez Gilchrist szerint azért fontos, mert rengeteg határokon átívelő művelet zajlik mind az alkatrészek, mind a teljesen összeszerelt járművek terén.

Nemet mondanának a vámokra

Másik oldalról viszont a szövetség és más ipari társulások az adminisztráció által indítványozott importvám ellen vannak. A vám 25%-os lenne, és a világ többi részéről importált autókat, és autóalkatrészeket érintené. Ezzel az USA-Kína tárgyalások kudarcba is fulladhatnának.

– Az autóipar tisztázta, az ilyen széleskörű autóipari vámok hatalmas pusztítást okoznának – mondta el Gilchrist. – A vámok növelnék a fogyasztói árakat, ami az eladások visszaeséséhez vezet, ami pedig a munkahelyek megszűntetését eredményezi. Nem hinném, hogy Trump elnök úr ezt akarja.

Trumpnak békülnie kellene a WTO-val?

Tőle függetlenül Jake Parker, az USA-Kína Üzleti Tanács szenior alelnöke a Peterson Nemzetközi Gazdaságtani Intézet által szervezett beszélgetésen elmondta, a tanács támogatja a kereskedelmi reformokat, de úgy gondolja, ennek nem a vámok az eszközei. Előre meg nem fontolt következményei lehetnek ezek bevezetésének, többek között az Egyesült Államok kereskedelmi partnerei megtorolhatják ezt, és mindkét fél oldalán magasabb fogyasztói árak léphetnek érvénybe.

– Azt akarjuk, Kína tegyen engedményeket – mondta el többek között a szellemi tulajdonra utalva. – Nem gondoljuk azonban, hogy a vámok emelése ehhez a legjobb módszer.

Ehelyett Parker szerint az USA tárgyalóinak szorosabban kellene együttműködni az ország szövetségeseivel, és meg kellene próbálniuk helyrehozni az olyan nemzetközi szervekkel a kapcsolatot, mint amilyen a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink