Szolgáltatók Az autóipar lehet a tegnapi brit választás nagy vesztese

Az autóipar lehet a tegnapi brit választás nagy vesztese

MTI | 2019.12.13 10:14

Az autóipar lehet a tegnapi brit választás nagy vesztese

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

Hirdetés

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyú vereséget szenvedett.

A 650 egyéni választókerület közül péntek délelőttig 648-ból érkeztek be a végleges választási eredmények, és ennek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 363 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

A konzervatívok az 1987-es választások óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Január 31-én léphetnek ki

A brit választások, a Konzervatív Párt földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én – közölte Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője egy interjúban.

A kutató hangsúlyozta, hogy a Brexittel kapcsolatos munka a kilépéssel nem ér véget, hiszen az Egyesült Királyságnak a következő időszakban kétoldalú kereskedelmi egyezményeket kell kötni a partnerországokkal, köztük az Egyesült Államokkal.

Mivel Washington egyre inkább elhidegül az Európai Uniótól, az Egyesült Királyság vélhetően arra törekszik majd a jövőben, hogy szorosabb kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat alakítson ki az Egyesült Államokkal – mondta Pócza István.

Autógyártás

Az SMMT (Autógyártók és Kereskedők Szövetsége) már régóta az Európai Unióból kilépés utáni árubehozatal és -kivitel következményeire figyelmeztet. A szövetség nemrég ismét megismételte a figyelmeztetést, számokkal alátámasztva – erről az autopro.hu is beszámolt.

Az SMMT szerint a járműgyártás egyharmadával csökkenne az Egyesült Királyságban, ha megmarad a jelenlegi a forgatókönyv. Ez azt jelenti, hogy 2024-re csupán egymillió autót gyártanak évente. Egyes gyártók más országokba helyezik a termelést, ahol a feltételek kedvezőbbek számukra.

Nyitókép: Pixabay

Kiemelt Partnereink