Szolgáltatók Az USA és Kína közti konfliktus rúgott bele Dél-Korea gazdaságába

Az USA és Kína közti konfliktus rúgott bele Dél-Korea gazdaságába

MTI | 2019.06.05 12:21

Az USA és Kína közti konfliktus rúgott bele Dél-Korea gazdaságába

Hatéves mélypontra, 1,7 százalékra süllyedt a dél-koreai gazdaság növekedésének éves összevetésű üteme az idei első negyedévben, a maginfláció pedig 20 éves mélypont közelébe lassult májusban, ami újabb nyomós érveket jelent amellett, hogy a jegybank kamatot csökkentsen.

Hirdetés

A dél-koreai jegybank kedden közzétett második, végleges becslése szerint január-márciusban 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva. Legutóbb 2017 utolsó negyedévében mértek visszaesést negyedéves szinten.

Tavaly a negyedik negyedévben éves szinten 3,1 százalékkal, negyedéves összevetésben pedig 1,0 százalékkal nőtt Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága, de a jó eredmény alapvetően a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek volt köszönhető.

Dél-Korea exportvezérelt gazdaságára az amerikai-kínai kereskedelmi háború jelenti a legnagyobb kockázatot, mivel éppen Kína és az Egyesült Államok a két legnagyobb kereskedelmi partnere. Január-márciusban az export 3,2 százalékkal, az import pedig 3,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Májusban már a hatodik egymást követő hónapban csökkent Dél-Korea exportja, ezen belül a Kínába irányuló kivitel zsinórban a hetedik hónapban esett vissza.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink