Szolgáltatók Az MGE szerint reális a 100 ezer új autó

Az MGE szerint reális a 100 ezer új autó

autopro.hu/P.M. | 2017.06.02 12:55

Az MGE szerint reális a 100 ezer új autó

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelte a májusi eladásokat, úgy látják, a magánvásárlók visszatérése folytatódik.

Hirdetés

Személyautók

A májusi forgalomba helyezési eredmények közel 30%-kal meghaladják a 2016-os értéket, és 21%-kal az első négyhavi kumulált eredményt is. Ez azt vetíti előre, hogy a 2017-ben is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha valamilyen jelentősebb gazdasági körülmény nem indokolja, az új személyautó forgalomba helyezések meghaladják a százezer darabot. Pozitívan hat a teljes piacra a napokban közzétett állami beszerzés mintegy 4500 autóra a következő három évben.

A magánvásárlók visszatérése folytatódik, mégis inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető.

Az MGE szerint az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától jelentkezik. Eddig 303 elektromos autóra kötötték meg a támogatási szerződést. A kezdeti adminisztrációs problémák után, és a választék folyamatos bővülésével az igény emelkedésére számítunk azzal együtt, hogy ennek jelentős piaci hatása nincs, de morális hatása fontos.

Közzétette 2017. májusi adatait az MGE

Kishaszonjárművek

A kishaszonjármű piac visszaesése a tavalyi magas bázissal magyarázható, ahol a közben beszüntetett NHP hatása jelentős volt. Nyilván az NHP kifutása előtt előrehozott vásárlások történtek, amelyek lyukat okoznak a haszonjármű értékesítésben. Úgy gondoljuk, hogy a kiegyenlítődési folyamat zajlik és a piac lépésről lépésre visszatér a normális kerékvágásba. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is.

Nagyhaszonjárművek

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés megfordult és enyhe növekedést mutat az első öthavi adat. Annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idő intervallumát, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban, a stabil növekedési ütem helyreállt.

Autóbuszok

Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.

Motorkerékpárok

A piac továbbra is igen gyenge, annak ellenére is, hogy májusban a százalékos növekedés szépnek látszó számot mutat. Ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkenti a környezetszennyezést.

Közúti nehéz pótkocsik

Valószínű az összefüggés a pótkocsik és a tehergépkocsik forgalmazása között, nem beszélve a műszaki és avulási okok miatti cserékről. Ezek miatt a közúti nehéz pótkocsik forgalmazása szépen fejlődik.

Kiemelt Partnereink