Szolgáltatók Az Ipar 4.0 azt is jelenti, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás érhető el

Az Ipar 4.0 azt is jelenti, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás érhető el

autopro.hu/P.M. | 2017.04.05 09:32

Az Ipar 4.0 azt is jelenti, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás érhető el

A digitalizáció már messze nem arról szól, hogy egy vállalkozás új technológiai megoldásokat használ a régiek helyett. Az átalakulás a vállalat teljes egészét érinti, amely jelentős megtakarítást és hatékonyságnövekedést hoz.

Hirdetés

Reagálva a magyar ipart érintő változásokra, az idén március 9-10-én megrendezett Vezérigazgató Találkozó egyik kiemelt témája a negyedik ipari forradalom volt.

Az automatikus adatgyűjtés és Ipar 4.0 megoldások intergrációjában tevékenykedő Com-forth Kft. ügyvezetője, Bóna Péter a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a digitalizáció révén a gyártó cégek képesek a hibalehetőségek számát csökkenteni, így a veszteségeket minimalizálni. Anélkül, hogy egy gyár a gépparkját lecserélné, csak a folyamatok jobb és átláthatóbb szervezésével akár 10 százalékos produktivitás növelést érhet el, miközben a gyártási költségek, selejtarány csökkenthető, sőt, kiderülhet, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás üzemeltethető – ezt jelenti az Ipar 4.0, olvasható az IVSZ honlapján.

A konferencia kiemelt panelbeszégetésének is az Ipar 4.0 volt a témája, melynek moderátora Vityi Péter, az IVSZ alelnöke volt. A beszélgetésben részt vett még Molnár Péter, a GE CIO-ja, Ábrahám László, az NI ügyvezetője, Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezető igazgatója és Krénusz Kornél, az MVM Net vezérigazgatója is.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az Ipar 4.0 megoldások alapja mindig a megfigyelés, a helyes adatok és analitikai részletek gyűjtése, de ezt minden esetben üzemeltetési és szervezési feladatok kell kövessék. Korábban a megtörtént esetek, hibák elemzésével a vállalatok a múltat értékelték, de a digitalizáció korában a szenzorok, adatbázisok és big data megoldások, ha kiegészülnek mesterséges intelligencai algoritmusokkal, akkor lehetővé válik egy valós idejű elemzés, illetve prediktív elemzések készítése is, tehát a technológia eljutott arra a szintre, hogy a jövőt vagyunk képesek elemezni. A vállalatok számára ez hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést jelent, mégpedig a költségek felesleges részétől lehet megszabadulni.

Ábrahám László, a National Instruments ügyvezetője

Ehhez azonban a teljes menedzsment és cégvezetés szintjén is szükség van elköteleződésre, ösztönözni kell a hatékonyságra való igényt, a jobb teljesítményt és meg kell törni az egyébként mindenhol jelen levő ellenállást a transzparens megoldásokkal szemben. Több vállalat kinevezett már Chief Digital Officer vezetőt, de ennek csak akkor van értelme, ha ez a szerepkör széleskörű felhatalmazást is jelent a digitális megoldások megvalósítására.

– Nálunk még nincs egy igazi, egységes definíció az Ipar 4.0-ra, mivel az egész most formálódik – nyilatkozta korábban portálunknak a rendezvényen részt vevő Ábrahám László. – Általánosabb megfogalmazásban egyfajta paradigmaváltást jelent, vagyis az erőforrás-felhasználás gyökeres átalakulása miatt a gyártási technológia az élet egyre több területén fog alapjaiban megváltozni. A digitális és a fizikai világ végérvényesen összekapcsolódik. Hatalmas intelligens rendszerek, egymás között kommunikáló termékek, önmagukat fejlesztő alkatrészek terjednek el. Ezek a nagy hozzáadott digitális értéket hordozó rendszerek állnak a negyedik ipari forradalom szolgálatában. A mi területünkre vonatkozó értelmezés alapján az Ipar 4.0 egy nagy hatékonyságú, hibamentes, rugalmas, jól dokumentált és valós időben visszacsatolt gyártási módszer.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink