Az Ipar 4.0 azt is jelenti, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás érhető el

Szerző: autopro.hu/P.M. | 2017.04.05. 09:32

A digitalizáció már messze nem arról szól, hogy egy vállalkozás új technológiai megoldásokat használ a régiek helyett. Az átalakulás a vállalat teljes egészét érinti, amely jelentős megtakarítást és hatékonyságnövekedést hoz.

Reagálva a magyar ipart érintő változásokra, az idén március 9-10-én megrendezett Vezérigazgató Találkozó egyik kiemelt témája a negyedik ipari forradalom volt.

Az automatikus adatgyűjtés és Ipar 4.0 megoldások intergrációjában tevékenykedő Com-forth Kft. ügyvezetője, Bóna Péter a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a digitalizáció révén a gyártó cégek képesek a hibalehetőségek számát csökkenteni, így a veszteségeket minimalizálni. Anélkül, hogy egy gyár a gépparkját lecserélné, csak a folyamatok jobb és átláthatóbb szervezésével akár 10 százalékos produktivitás növelést érhet el, miközben a gyártási költségek, selejtarány csökkenthető, sőt, kiderülhet, hogy azonos emberi erőforrás mellett sokkal nagyobb kapacitás üzemeltethető – ezt jelenti az Ipar 4.0, olvasható az IVSZ honlapján.

A konferencia kiemelt panelbeszégetésének is az Ipar 4.0 volt a témája, melynek moderátora Vityi Péter, az IVSZ alelnöke volt. A beszélgetésben részt vett még Molnár Péter, a GE CIO-ja, Ábrahám László, az NI ügyvezetője, Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezető igazgatója és Krénusz Kornél, az MVM Net vezérigazgatója is.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az Ipar 4.0 megoldások alapja mindig a megfigyelés, a helyes adatok és analitikai részletek gyűjtése, de ezt minden esetben üzemeltetési és szervezési feladatok kell kövessék. Korábban a megtörtént esetek, hibák elemzésével a vállalatok a múltat értékelték, de a digitalizáció korában a szenzorok, adatbázisok és big data megoldások, ha kiegészülnek mesterséges intelligencai algoritmusokkal, akkor lehetővé válik egy valós idejű elemzés, illetve prediktív elemzések készítése is, tehát a technológia eljutott arra a szintre, hogy a jövőt vagyunk képesek elemezni. A vállalatok számára ez hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést jelent, mégpedig a költségek felesleges részétől lehet megszabadulni.

Ábrahám László, a National Instruments ügyvezetője

Ehhez azonban a teljes menedzsment és cégvezetés szintjén is szükség van elköteleződésre, ösztönözni kell a hatékonyságra való igényt, a jobb teljesítményt és meg kell törni az egyébként mindenhol jelen levő ellenállást a transzparens megoldásokkal szemben. Több vállalat kinevezett már Chief Digital Officer vezetőt, de ennek csak akkor van értelme, ha ez a szerepkör széleskörű felhatalmazást is jelent a digitális megoldások megvalósítására.

– Nálunk még nincs egy igazi, egységes definíció az Ipar 4.0-ra, mivel az egész most formálódik – nyilatkozta korábban portálunknak a rendezvényen részt vevő Ábrahám László. – Általánosabb megfogalmazásban egyfajta paradigmaváltást jelent, vagyis az erőforrás-felhasználás gyökeres átalakulása miatt a gyártási technológia az élet egyre több területén fog alapjaiban megváltozni. A digitális és a fizikai világ végérvényesen összekapcsolódik. Hatalmas intelligens rendszerek, egymás között kommunikáló termékek, önmagukat fejlesztő alkatrészek terjednek el. Ezek a nagy hozzáadott digitális értéket hordozó rendszerek állnak a negyedik ipari forradalom szolgálatában. A mi területünkre vonatkozó értelmezés alapján az Ipar 4.0 egy nagy hatékonyságú, hibamentes, rugalmas, jól dokumentált és valós időben visszacsatolt gyártási módszer.