Az FBI nyomoz az Uber ellen

Szerző: autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.11. 11:03

A közösségi közlekedési cég állítólag olyan szoftvert használt, ami nyomon követte, esetlegesen befolyásolta a vállalat konkurense, a Lyft sofőrjeit.

A szoftver, amit Hell, vagyis Pokol névre kereszteltek, azon sofőrök mozgását, telefonjait, fuvarjainak számát és bevételeit monitorozták, akik a két konkurens taxiszolgáltatónak is dolgoztak egyszerre.

Az FBI szerint, ha valóban megtörtént a dolog, és tényleg fennáll a sofőrök befolyásolása, akkor az Uber illegális módon, szándékosan zavarta meg versenytársát.

Az Uber szóvivője elmondta, hogy a cég együttműködik a nyomozással.

Idén korábban már megjelent egy riport arról, hogy a szoftvert 2014-ben és 2016-ban használták, így titokban monitorozták, hány Lyft sofőr érhető el bizonyos útvonalakon. Állítólag a szoftver biztosította az Uber számára a titkos információkat azokról a sofőrökről, akik mindkét vállalatnak dolgoztak, azért, hogy elvonhassák a konkurenstől őket, és csak náluk dolgozzanak.

Az FBI vizsgálatában központi szerepet játszik az, hogy az Uber tevékenysége illetéktelen számítógép hozzáférést jelent-e. Korábban a Hell-t arra is használták, hogy pénzbeli ösztönzőket kínáljanak az Uber-nél végzett munkáért, és hogy hamis Lyft profilokkal rontsák a rivális rendszerének aktivitását, analizálják az árait, és hogy olyan személyeket kreáljanak mesterségesen, akik fuvarra várnak.

Az FBI New York-i irodája és a manhattani bíróság nyomozásba kezdett az üggyel kapcsolatban. Kaliforniában az Uber szintén érintett jogi ügyekben egy másik szoftverje, a Greyball miatt. További vizsgálatok is fennállnak azzal kapcsolatban, hogy a vállalat vezetése törvényt sértett-e az által, hogy külföldi megvesztegetéseket folytatott.