Szolgáltatók Autóipari kkv-knak is jut az 54 milliárd forint keretösszegű támogatásból

Autóipari kkv-knak is jut az 54 milliárd forint keretösszegű támogatásból

Wurmbrandt András | 2017.02.03 10:30

Autóipari kkv-knak is jut az 54 milliárd forint keretösszegű támogatásból

Március 8-tól lehet beadni a pályázatokat a kkv-k digitalizációját célzó támogatásra. A pénz meglehetősen tág kereteken belül használható fel, így a vállalatirányítás, a pénzügy, a HR, a logisztika is olyan terület, ahol el lehet költeni, de például mérnök- vagy különböző tervezői programok is finanszírozhatók belőle.

Hirdetés

Három részből áll az az 54 milliárd forint keretösszegű pályázati csomag, amelyből a kis- és középvállalkozások digitalizációját kívánja elősegíteni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta, ezek közül a legnagyobb szelet a mintegy 40 milliárdos forráskeretű GINOP 3.2.2, amelynek keretein belül vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztésekre, valamint felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására adhatók be pályázatok. Az agrár-, illetve halászati ágazat kivételével minden hazai KKV számára nyitott programban tulajdonképpen mindenre lehet pályázni, ami általánosságban segíti a digitalizációt. Így vállalatirányítási rendszerekre, informatikai megoldásokra, üzleti felhőszolgáltatásokra költhető el a pénz, tehát egy autóipari vállalkozás akár könyvelő- vagy mérnökprogramra is fordíthatja az összeget, de a pénzügyi és műszaki terület mellett, HR vagy logisztikai vonalon is digitalizálhat.

Az államtitkár úgy számol, hogy körülbelül négyezer nyertes cég lesz, amelyek egyenként 1-24 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak. Ez a pénz a teljes költség mintegy 40 százalékát fedezi, a pályázáshoz 10 százalék önrész szükséges, a fennmaradó 50 százalékot pedig – a konstrukció szerint – visszatérítendő lábként, kedvezményes, 1 százalékos hitellel oldják meg, amit kötelezően igénybe kell venni. A pályázathoz egy lezárt üzleti év szükséges.

A pályázat standard elbírálású, beérkezési sorrendben kapnak támogatást a követelményeknek megfelelő pályázatok a keret kimerüléséig.

A csomag második eleme az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások termékeinek, illetve szolgáltatásainak nemzetközi piacra juttatását segíti. A GINOP 3.1.2 keretein belül 2-40 millió forintig lehet pályázni, és a tervek szerint mintegy 200 céget fognak támogatni. A pénzt például külföldi kiállításokon való megjelenésre lehet elkölteni.

A vissza nem térítendő támogatás itt is a teljes költség 40 százaléka, amely mellé 10 százalékos önrész szükséges, a fennmaradó részt pedig kedvezményes hitellel lehet fedezni.

A harmadik elem az üzleti felhőszolgáltató központok létrehozásának, bővítésének támogatását célozza. A GINOP 2.3.4-ben 20 nyertessel számolnak, és akár 150-200 millió forintot is lehet nyerni vissza nem térítendő támogatásként, amely a teljes költség mintegy 35 százaléka.

A pályázatokra március 8-tól lehet beadni a támogatási igényeket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink