Szolgáltatók Autógyártók, figyelem! Megduplázódhat a szaúdi autópiac

Autógyártók, figyelem! Megduplázódhat a szaúdi autópiac

autopro.hu/B.B. | 2016.12.11 06:31

Autógyártók, figyelem! Megduplázódhat a szaúdi autópiac

Egy befolyásos szaúd-arábiai herceg szerint itt az idő, hogy a nők számára is engedélyezzék az autóvezetést. Ha valóban így lesz, kilőhet az autópiac.

Hirdetés

Szaúd-Arábia az egyetlen ország, ahol nők nem vezethetnek autót. Azonban lehet, hogy ez már nem sokáig lesz így, hiszen egy hivatalos tisztséget nem viselő, de a kormányzati körökkel szorosabb kapcsolatban álló herceg kijelentése szerint itt az idő, hogy a nők is volánhoz ülhessenek. A megszólalás puszta érdekességnek is megteszi, azonban a kulturális váltás jókora gazdasági változásokat is magával hozhat.

A kulturális egyediségre már eddig is komoly szolgáltatóipari ág épült: felmérések szerint a szaúdi családok havonta átlagosan ezer dollárt költenek férfi sofőrök alkalmazására, akik a női családtagok szállítását végzik. Ha a jövőben nem csak a férfiak vezethetnének, az akár komoly löketet is adhat az ország autópiacának, amit csak tovább fokozhat az üzemanyagok Szaúd-Arábiában különösen alacsony ára. A 28 millió lakosú ország autóipari keresletének esetleges felpörgése nem kis lehetőséget jelentene az autógyártóknak.

Alwaleed bin Talal véleményével nincs egyedül, az autoblog.com szerint a vezetés jogáért minden év október 26-án már évek óta tüntetnek az országban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink