Szolgáltatók Autóellenes hangulatot érzékel a Porsche Hungaria

Autóellenes hangulatot érzékel a Porsche Hungaria

Beck András | 2019.12.10 15:08

Autóellenes hangulatot érzékel a Porsche Hungaria

A forint gyengülése és az újabb autóipari trendek, például a WLTP-átállás sem segítette az újautó-eladásokat idén.

Hirdetés

Kihívásokkal teli, turbulens évet zárt a Porsche Hungaria az idén várhatóan 155 ezresre bővülő személyautó- és 28 ezresre növekvő kishaszonjármű-piacon.

"A forint árfolyamának alakulása és a szabályozói környezet módosulása számos bizonytalanságot okozott. A magyar fizetőeszköz 5-7 százalékkal romlott az euróhoz képest, és ez részben áremelésekhez vagy kisebb árréshez vezetett. Emellett olyan új trendek is felerősödtek, mint az alternatív hajtás vagy az autóhasználati szokásokban bekövetkező változások. Ezek a hatások a következő öt évben tovább erősödnek majd" – mondta Eppel János, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója. Hozzátette, 2020-ban robbanásszerűen növekszik majd a cég által forgalmazott márkáknál az elektromos meghajtású autók kínálata.

Autóellenes hangulat

"Világtrend az autóellenes hangulat, ami lassan hazánkban is érezteti hatását. A dízelekkel kezdődött ez a folyamat, de lassan egy nagyon egyoldalú, igazságtalan kép kezd kibontakozni" – részletezte Eppel János. Kiemelte, hogy a Porsche Hungaria árbevételi és gazdálkodási céljai teljesültek, és 38,1 ezer járművet értékesítettek 2019-ben. Ebből 14,6 ezer Skoda, 14 ezer Volkswagen, 3800 Seat, 3200 Volkswagen haszonjármű és 2500 Audi. Ezek még csak tervezett márkánkénti 2019-es kiszállítási adatokat, a véglegesek január 10. körül várhatók. A vállalati szektor erős, azonban a magánvásárlók körében elmarad a piaci átlagtól az eladott autók bővülése. Ez azzal magyarázható, hogy főleg az olcsóbb autókat vásárolják a magánvevők.

Nagycsaládosok, elektromosok

Csaknem 1100 elektromos meghajtású autót adott el a Porsche Hungaria. Ezek döntő többsége Volkswagen volt 634 e-Golf és 432 e-up! modell, de húsz Audi e-tron is gazdára talált. A nagycsaládos autóvásárlási programban ezer Skoda, 500 Volkswagen és 200 Seat rendelést vettek fel, a kiszállítások egy része áthúzódik 2020-ra.

WLTP-átállás

Nehezítette a Porsche Hungaria idei évét az új WLTP-szabványra való átállás. Egyes típusváltozatokhoz, például Volkswagen modellekhez csak késve szerezte meg az európai központ a szükséges papírokat. Így az eredetileg tervezetthez képest Magyarországra is kétezerrel kevesebb autó jutott, de Audi modellekből is 400-500 darabot tudtak volna eladni az átállás nélkül. "Jövőre több, 39 ezer, akár 40 ezer autót akarunk eladni. A válság előtti években 44 ezer autót értékesítettünk, ehhez a számhoz akarunk lassan visszatérni" – emelte ki Eppel János.

Nyitókép: instagram.com/volkswagenmagyarorszag/

Hirdetés

Kiemelt Partnereink