Szolgáltatók Annyira mélyen a román lej, hogy nem is látni

Annyira mélyen a román lej, hogy nem is látni

MTI | 2019.01.21 14:32

Annyira mélyen a román lej, hogy nem is látni

Újabb történelmi mélypontra került a román lej az euróval szemben, a román fizetőeszköz átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt.

Hirdetés

Egy euró árát a Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn 4,7081 lejben jegyezte, ami 0,23 százalékos gyengülést jelent péntekhez képest. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került.

Januárban a lej többször is történelmi mélypontra került az euróval szemben. Elemzők arra számítanak, hogy a következő napokban tovább gyengülhet a román valuta, hiszen a belföldi pénzpiacon feszültséget idézett elő a január 1-jétől a bankaktívákra kivetett úgynevezett kapzsisági adó, amelyet a román kormány az érintettekkel való egyeztetés nélkül, karácsony előtt pár nappal fogadott el sürgősségi kormányrendeletben.

Elemzők szerint a befektetők körében tapasztalt aggodalmat az is okozza, hogy a kormány még nem fogadta el az idei költségvetés-tervezetet, amelyről később még a parlamentnek is döntenie kell. A román törvényhozói testület február 1-jén kezdi rendes tavaszi ülésszakát, jelenleg parlamenti vakáció van.

Elemzők harmadik tényezőként az import gyors növekedését jelölték meg, amely tavaly is több mint 10 százalékkal nőtt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink