Szolgáltatók Angyalföld az elektromos autósok mekkája

Angyalföld az elektromos autósok mekkája

Kuthi Áron | 2019.03.08 15:17

Angyalföld az elektromos autósok mekkája

Az elmúlt két hónapban 26 darab 22 kW-os AC, 24 darab 22 kW-os DC és 3 darab 50 kW-os DC töltőt adott használatba az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. A társaság 2018 szeptembere óta 14 budapesti kerületben és 15 további településen helyezett el töltőberendezéseket. Letöbben a III. és a XIII. kerületben töltenek.

Hirdetés

Az e-Mobi a múlt évben több mint 200 nyilvános (2x22 kW-os AC, valamint 22 kW-os DC és 22 kW-os AC + 50 kW-os DC típusú) töltőállomást telepített, közel 400 töltőpontot létrehozva szerte Magyarországon, szoros együttműködésben az önkormányzatokkal és a területileg illetékes elosztó hálózati engedélyesekkel (ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, NKM). A projekt végére – 2019 májusára – pedig 329 e-Mobis elektromos töltőállomáson közel 587 töltőpontot használhatnak a villanyautósok, és további, közel 200 e-töltő létesül az önkormányzatok részére biztosított állami támogatás révén is.

Az e-Mobi 12 darab 50 kW-os DC töltőt létesített: a budapesti Mechwart ligetnél, az M3-as autópálya Szilas pihenőjénél, Csornán, Székesfehérváron, Nagykanizsán, Dunaújvárosban és Nyíregyházán található villámtöltőket már használhatják a villanyautósok. A társaság további 50 kW-os DC töltőket helyez el többek között Miskolcon, Pécsen, Békéscsabán. A töltőtelepítéseken felül zajlik a hamarosan letölthető e-Mobi(l)App mobiltelefonos alkalmalkalmazás tesztelése.

Tízezer zöld rendszámos autó fut az országban

Az e-Mobi elsődleges célja az országos átjárhatóságot biztosító töltőhálózat kialakítása, ezért elsősorban vidéki nagyvárosokban, nagyobb forgalmú utak mentén, nagy látogatottságú közintézményeknél és közkedvelt szabadidős célpontoknál telepít töltőberendezéseket. Budapesten közel 170 töltőberendezés telepítése van folyamatban. Az e-Mobi töltőállomásai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által készített töltőinfrastruktúra-telepítési koncepció, illetve az ehhez kapcsolódó térinformatikai szoftver segítségével kerülnek megállapításra, írta az e-Mobi közleménye.

Napjainkban már mintegy 10 ezer zöld rendszámos autó fut a hazai utakon, amelyek közel fele tisztán elektromos meghajtású. Társaságunk számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a CO2-kibocsátás csökkentése, ezért a megnövekedett publikus töltési igényeket szem előtt tartva létesítjük gyors- és villámtöltőinket, mellyel szintén igyekszünk hozzájárulni az elektromobilitás széleskörű magyarországi elterjedéséhez. A tavalyi rendkívül intenzív év ellenére töltőtelepítési lendületünk továbbra is tart, nap mint nap létesítünk töltőberendezéseket: Budapest mellett 70 vidéki településen adtunk már át töltőket – mondta a létesítésekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi ügyvezető igazgatója.

Tavaly 63 ezer tranzakciót bonyolítottak az e-Mobinál

A növekvő töltőszámnak köszönhetően minden hónapban egyre több az elektromos autós közlekedésben felhasznált energia. Az e-Mobi országszerte üzembe helyezett töltőin az elmúlt 12 hónap alatt több mint 547 000 kWh energiát vettek fel a villanyautósok csaknem 63 000 tranzakció alatt. A 2019 februári adatok alapján a TOP5 legközkedveltebb e-Mobi töltőberendezés:

  • 1135 Budapest, Petneházy utca 77 A. (Angyalföld)
  • 1138 Budapest, Szobor utca 2. (Angyalföld)
  • 1032 Budapest, Törzs utca 2. (Óbuda)
  • 1025 Budapest, Vérhalom tér 8. (Rózsadomb)
  • 1133 Budapest, Pannónia utca 73. (Újlipótváros)

Ezeken összesen 1254 tranzakció történt az elmúlt 30 napban. Hamarosan mobilapplikáció is indul, ennek tesztelése jelenleg folyamatban van. Az Android- és iOS-rendszerű okostelefonokról egyaránt futtatható alkalmazás célja, hogy az e-Mobi töltőberendezéseinek használata még gyorsabbá, könnyebbé és hatékonyabbá váljon.

Az e-Mobi tevékenységeinek egyik legfőbb motivációja a minél nagyobb CO2-megtakarítás. Ezért nemcsak a magánhasználatban lévő, de a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által használt autóflottában is szorgalmazza az elektromos autók számának növelését. Ennek érdekében 2017-ben elindult a kormányzati elektromos gépjárműflotta projekt, melynek célja, hogy 2030-ra elérjék a 30%-os arányt ezen intézményeknél. Az intézkedés eredményeként folyamatosan növekszik az állami járműflottában az elektromos meghajtású járművek aránya. 2018-ban 14 megye és Budapest 48 intézményében már 85 tisztán elektromos autó állt szolgálatba. Ezen autók eddigi CO2 kibocsátás-megtakarítása meghaladta a 121 tonnát, és a 802 911 km kilométer futásteljesítményt. Számos autót többek között oktatási intézmények, egyetemek, nemzeti parkok használnak, ahol vitathatatlan az autók mintaadó szerepe, fogalmazott a közlemény.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink