Szolgáltatók Akár 600 ezer forintot is kereshet egy magyar kamionsofőr

Akár 600 ezer forintot is kereshet egy magyar kamionsofőr

autopro.hu/P.M. | 2016.07.26 08:38

Akár 600 ezer forintot is kereshet egy magyar kamionsofőr

A kamionsofőrök bére nagyon változó Európában. Akarja tudni, mennyit keres egy német, holland, angol, román vagy kazah sofőr?

Hirdetés

Legutóbbb Németországban vert hullámokat, hogy a kormány mégsem teszi kötelezővé a Németország területén áthaladó, de ott meg nem álló sofőrök esetében a 8,5 eurós óránkénti minimálbér alkalmazását.

Az Európai Unió diszkriminatívnak tartja a jogszabályt, ugyanakkor a keleti EU tagok, köztünk hazánk is, attól félnek, hogy a kelet-európai cégek elveszítenék piaci árelőnyüket, ha sofőrjeiknek ugyanannyit kellene fizetniük, mint nyugat-európai kollégáiknak.

A Pénzcentrum kérdésére a Waberer’s egyik sofőrje elmondta, hogy a Magyarországon kiemelkedőnek számító kereseti lehetőségek valóban elérhetőek nemzetközi fuvarozással. Ebben a szegmensben a legrosszabbul fizetett kamionsofőrök kapnak kézhez 300 ezer forintot, míg a legjobban keresők, akár 600 ezer forintot is hazavisznek, vagyis inkább küldenek. Minél magasabb ugyanis egy sofőr fizetése, annál valószínűbb, hogy vállal egy hónapnál is hosszabb kiküldetést is.

A Vice News összeállításából néhány országról is megtudhatjuk, hogy mennyit keresnek a kamionsofőrjeik. A legmagasabb bért, több mint 770 ezer forintot, az angol sofőrök visznek haza, utánuk következnek a németek, akik átlagban 600 ezer forintot keresnek, míg a hollandok csak kevéssel vannak tőlük lemaradva.

A kelet-európai szekció valóban jelentősen le van szakadva nyugati társaiktól. Egy kazah sofőr például elmondta, hogy 230 ezer forintot keres, igaz hozzáteszi, otthon csak 30 ezret vinne haza, ha egyáltalán találna munkát.

(A nyitóképen Vajai Andrea, ő is részt vesz az 5 tengelyen – biztos kézzel! nevet viselő közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetésen a kamion eb-n.)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink