Szolgáltatók A pneumatikában a biztonság az első

A pneumatikában a biztonság az első

autopro.hu | 2015.12.09 10:56

A pneumatikában a biztonság az első

Az emberek és gépek biztonsága érdekében tett szabályozások egyre nagyobb teret követelnek, így ezek a törekvések hazánkban is növekvő mértékben vannak jelen. Ma már az uniós előírások alapján a gyártó berendezéseket úgy kell megtervezni és előállítani, hogy azok minden esetben megfeleljenek az alapvető biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek.

Hirdetés

A Gépbiztonsági Direktíva (ISO 13849) célja az esetleges fizikai károk és sérülések maximális megelőzése, s hogy a berendezések környezetében lévő emberek, építmények és berendezések a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a gyártás során. 2010 elejétől bármely új gépet csak ezen irányelvek szerint lehet megtervezni és megépíteni, ami szabályozza a gépek biztonságosságát a tervezéstől egészen az üzembe helyezésig.

Az emberek, gépek és anyagi javak védelme a biztonságos pneumatikai rendszerek és termékek elsődleges célja. A gépi megmunkálás-, és gyártás biztonságának kereteit nemzetközi előírások szabályozzák, így a balesetek elkerülése már a gép tervezésekor szem előtt tartható. Az Aventics, mint pneumatikai gyártó a nemzetközi trendeket követve segíti ügyfeleit a szigorodó követelményeknek, így a meghatározó szabványoknak való megfelelésben, mind termék oldalról, mind pedig szakértői támogatással. Ennek érdekében állították össze pneumatikus kapcsolási segédanyagukat is, mellyel a sűrített levegő előkészítők, biztonsági szelepek, terepibusz-vezérlés, valamint munkahenger rögzítő-, és fékező elemek biztonságos felhasználását kívánják elősegíteni.

– A cégünk által közzétett szakmai segédlet a téma kulcsfontosságú elemeiben ad útmutatást az egyik legfontosabb vonatkozó szabvány, az ISO 13849 direktíváinak használatában – nyilatkozta Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Elmondta, hogy az összeállított anyag biztonságos pneumatikai kapcsolási példákat tartalmaz, melyek segítséget nyújtanak a tervezendő, vagy kiegészítendő gépek biztonsági besorolásában, így a kockázatelemzés elkészítésében, illetve a kockázatcsökkentő intézkedések, teljesítményszint, és diagnosztikai lefedettség meghatározásában is. – Termékeink egyre nagyobb részéhez meghatározzuk a kockázatértékeléshez szükséges B10 tényezőt is, mely az azonos gyártmányokból álló egység 10%-ának meghibásodásáig várható működési ciklusszámot mutatja meg – tette hozzá a vezető.

Az érvényes uniós Gépbiztonsági Direktíva összetett elemzést és gépértékelést is előír a gyártók számára. Kockázatelemzéskor szintén alapvető követelmény, hogy a gép rendeltetésszerű használat mellett, ne veszélyeztessen emberi életeket, azok egészségét, biztonságát, és emellett vagyoni kárt se okozhasson. A gyártóknak kötelessége az összes veszélyforrás feltárása, melyeket már a tervezésnél és gyártásnál is figyelembe kell venniük. A kockázatelemzés elvégzésének módja a kockázati források, és azok okainak, hatásainak meghatározása, így az ezek minimalizálásához szükséges intézkedések leírása is.

A német Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Intézet (IFA) gondozásában készült Sistema kockázatelemző szoftver komplex segítséget nyújt a tervezés, vagy fejlesztés alatt álló gépek ISO 13849 szerinti kockázati- és biztonsági besorolásában. A Sistema segítségével könnyen elkészíthetőek a szabvány szerinti kockázati számítások, valamint a letölthető szoftver adatbázisában megtalálhatóak az Aventics főbb termékeinek B10 tényezői is, így elemzés készítésekor csupán ki kell választani a szükséges elemeket, a szoftver pedig elvégzi a termékekre vonatkozó kockázati tényezők számításait.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink