Szolgáltatók A munkaerőhiány húzta le a gazdaságot Amerikában

A munkaerőhiány húzta le a gazdaságot Amerikában

MTI | 2018.08.24 09:03

A munkaerőhiány húzta le a gazdaságot Amerikában

Lassult az amerikai magánszektor növekedése augusztusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport előzetes adatai szerint.

Hirdetés

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe az elemzők által várt 55,9 ponttól elmaradva 55,2 pontra süllyedt augusztusban az előző havi 56 pontról. Az előzetes augusztusi adat négyhavi mélypontot jelent.

Az előzetes adatok szerint az amerikai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 54,5 pontra, kilenchavi mélypontra csökkent augusztusban a júliusi 55,3 pontról. Elemzők előzetesen 55 pontos augusztusi adatra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 55 pontra csökkent a júliusi 55,7 pontról. Az augusztusi előzetes adat négyhavi mélypontot jelent. Elemzők kedvezőbb, 56,3 pontos adatot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: augusztusban lassult kissé a gazdasági növekedés az erős második negyedéves bővülés után.

A lassulás részben munkaerőhiányra vezethető vissza, néhány gyárban pedig nyersanyaghiány is tapasztalható.

A kutatás eredménye szerint emelkedik azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a vámok miatt is növekvő nyersanyagárak folytán költségcsökkentő intézkedések bevezetésére kényszerültek tette hozzá Chris Williamson.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink