Szolgáltatók A közszférából lesz elég dolgozó?

A közszférából lesz elég dolgozó?

MTI | 2018.10.02 14:00

A közszférából lesz elég dolgozó?

Magyarországon az idén már 40 ezren mentek át a közfoglalkoztatásból a versenyszférába, és a jelenlegi 110-120 ezerből még 30-50 ezren léphetnek át az elsődleges munkaerőpiacra – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára Budapesten egy gazdasági fórumon.

Hirdetés

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös gazdasági fórumán kifejtette, az országban tapasztalható munkaerőhiány európai jelenség.

György László elmondta: a V4-ekkel összevetve Magyarországon a legalacsonyabb a hozzáadott érték az exportban. Közölte, az exportáló magyar tulajdonú vállalatok aránya 30 százalék, ami szintén alacsony a régiós országokkal összevetve.

Szólt arról is, hogy a kormány, egyik lehetőségként, kedvező feltételeket teremt az értékláncoknak, hogy itt fejlesszenek. A lehetséges megoldások között példaként említette az innovációs ökoszisztéma fejlesztését. Aláhúzta, fontos, hogy a stratégiai döntések a vállalkozás működése szerinti országban szülessenek meg.

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, jó lehetőségek vannak a rendszerszintű változtatások megvalósítására a szakképzésben. Úgy vélte, "keresletvezérelt szakképzésért és felnőttképzésért kiált a rendszer", rugalmasságra van szükség az új kihívások kezeléséhez. Úgy vélte, a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) jobban be kellene kapcsolódniuk a képzésekbe.

Közölte: 18 ágazati készségtanács kezdi meg a működését a tervek szerint, amelyekben vállalati szakértők is dolgoznak, illetve ágazati képzőközpontokat hoztak létre a kkv-k képzési részvételének növelésére. Az oktatás hatékonyságának növelése szerinte még a módszertan módosításával is lehetséges. Közölte, a digitális technológiák felé kell elmozdulni.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a statisztikák szerint a munkaerőpiac jelentősen javult a bevezetett intézkedések hatására, már a munkaerőhiánnyal kell szembenézni. Az uniós pályázatoknál is ezzel a problémával találkoznak, a munkaerő kiáramlása komoly nehézség mondta. Szorgalmazta egyúttal a felnőttképzés egyszerűsítését, ezért többek között az OKJ-képzések számának csökkentését 760-ról a Németország által is tervezett 150-re.

Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár elsődleges feladatnak nevezte a köznevelési rendszer, a felsőoktatás szabályozásának rugalmasabbá tételét. Hozzátette, hogy Magyarország a világpiacon a mennyiségi versenyben nem nyerhet, ezért minőségre és hatékonyságra kell törekednie.

Bársony Farkas, az AmCham elnöke köszöntőjében rámutatott: a versenyképesség növelése a magyar kormány és a befektetők közös érdeke. A tanácskozáson javaslatokat fogalmaznak meg és vállalásokat tesznek az oktatás, az adózás, a szabályozási környezet, illetve a digitalizáció területein mondta.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta: a kormány és a versenyszféra együttműködésével Magyarország egyre jobb teljesítményt ér el a befektetésekért zajló nemzetközi versenyben. A HIPA közreműködésével az idén az első fél évben 46 cég döntött magyarországi befektetés mellett ismertette.

Az AmCham IV. Business Meets Government konferencián Magyarország versenyképességének növelési lehetőségeiről tanácskoztak. Az AmCham 2015 óta minden évben megrendezi a konferenciát, amelyen a befektetői környezet, a munkaerőpiac, a digitális gazdaság, és az innováció területeihez javaslatcsomagot dolgoznak ki, ajánlásokat fogalmaznak meg a kormánynak.

Kiemelt Partnereink