Szolgáltatók A kormány szerint lejárt az olcsó munkaerő kora

A kormány szerint lejárt az olcsó munkaerő kora

MTI | 2018.05.18 09:38

A kormány szerint lejárt az olcsó munkaerő kora

A kkv-k versenyképességének erősítése kiemelten fontos, riasztó jelenség többek között az, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel. A magyar kormánynak segítenie kell ezeknek a cégeknek, mert a kisvállalkozások és a nagyvállalatok között a termelékenységben 3-4-szeres különbség tapasztalható – mondta Varga Mihály kijelölt pénzügyminiszter, hozzátéve, ehhez a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességét is növelni kell.

Hirdetés

Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján elmondta, a termelékenység és a versenyképesség növelése érdekében támogatni kell a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállítását, és hatékonyan segíteni kell az innovációt.

Az egyetemi helyszínre utalva a kijelölt pénzügyminiszter kiemelte: a fiatalok itthon tartása és használható tudással való felvértezése is kulcsfontosságú az ország jövőbeni versenyképessége szempontjából.

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte: az olcsó munkaerő kora véget ért, jelezve, hogy tartósan kétszámjegyűvé vált a magyarországi bérnövekedés. Aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozott, az nem lesz versenyképes hosszú távon – mutatott rá Varga Mihály.

Jelezte: az elmúlt időszakban 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még mindig 150-160 ezren dolgoznak ebben a programban, a létszámukat azonban tovább kívánja csökkenteni a felálló új kormány.

A miniszter kitért arra is, hogy a versenyszférában dolgozók 70 százalékát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, fontos azonban, hogy a kkv-k termelékenysége nőjön, ezt a kormány különböző programokkal kívánja segíteni.

– Egy ország versenyképessége az adórendszeren is múlik, ebben is komoly verseny van az országok között, a magyar kormány jelentősen csökkentette az adóterheket az elmúlt időszakban. El kell érni, hogy tovább csökkenjenek az adók, de a közterheket maradéktalanul szedjék be. Meg kell valósítani, hogy a magyarországi adóék, azaz köznyelven a bruttó fizetés és nettó jövedelem közötti közterhek szintje 2022-ig a V4 államok átlagos szintje alá essen vissza – jelezte a kijelölt pénzügyminiszter.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink