Szolgáltatók A cégek kétharmadát is érintheti a digitális fenyegetés

A cégek kétharmadát is érintheti a digitális fenyegetés

autopro.hu/H.J. | 2018.09.21 08:39

A cégek kétharmadát is érintheti a digitális fenyegetés

Szabotázs, adatlopás, kémkedés – a Bitkom szerint a német ipari vállalatok többségének ezek a fenyegetések a mindennapok részét képezik.

Hirdetés

A Bitkom digitális szövetség felmérései szerint az elmúlt két évben a német vállalatok mintegy 68 százaléka számolt be valamilyen digitális támadásról. A cégek közel felét érte valamilyen károsodás is, aminek teljes összege 43 milliárd eurónak felel meg.

– A nem ritkán világpiaci elsőség miatt a német ipar különösen érdekes a bűnözők számára, mondta Achim Berg, a Bitkom elnöke.

A felmérésben mintegy 503 vezető és biztonságért felelős tisztviselő vett részt az ipar számos területéről. Eszerint az elmúlt két évben minden ötödik ipari üzem jelentette, hogy digitális szabotázs áldozatává vált. Az érintettek 11 százalékánál e-mailen vagy messenger szolgáltatásokon keresztül kémkedtek. Emellett a klasszikus, analóg támadások sem tűntek el, például a megkérdezettek bő ötöde regisztrálta dokumentumok, sablonok, gépek lopását, igaz, az ilyen támadások már kevésbé jelentősek a digitális fenyegetésekhez képest.

Az illegális tudás- és technológiaátadás, a pszichológiai manipuláció (social engineering), és a gazdasági szabotázs nem egyedi esetek, sokkal inkább tömeges jelenségek. A Bitcom elnöke szerint azok, akik nem fektetnek az informatikai biztonságba, gondatlanok és veszélyeztetik üzleti tevékenységüket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink