Szolgáltatók A bérfelzárkóztatás a versenyképesség alfája és omegája

A bérfelzárkóztatás a versenyképesség alfája és omegája

Wurmbrandt András | 2017.08.18 14:52

A bérfelzárkóztatás a versenyképesség alfája és omegája

A régió és az ország versenyképességének megőrzése volt a központi témája annak a konferenciának, amelyet a nyugat-dunántúli ipari kamarák részvételével tartottak Győrben. A tanácskozás előadói egyetértettek abban, hogy a bérek rendezése nélkül nem lesz megfelelő számú szakképzett munkaerő itthon, anélkül pedig nem lehet versenyképességről beszélni.

Hirdetés

88.700 magyar dolgozik a szomszédos Ausztriában, 62 ezerrel többen, mint 15 évvel ezelőtt. Ez a szám is jól mutatja, hogy az ország, illetve a Nyugat-Dunántúl gazdasági versenyképességének egyik legnagyobb gátja az elvándorlás, illetve a szakképzett munkaerő hiánya- hangzott el azon a konferencián, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezett a Széchenyi István Egyetemen, összefogva a vasi, a zalai, illetve a nagykanizsai és a soproni kamarákkal.

A Formula Student Hungary nemzetközi egyetemi autóversennyel párhuzamosan zajló, „Mi adjuk a sebességet – Az olcsó bérmunkától a fejlesztési régióig" című tanácskozáson Horváth Vilmos, a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnöke úgy vélekedett, az oktatás elmúlt években lezajlott reformjával, a duális képzés bevezetésével megszerzett versenyelőnyünk elveszik, amikor az itt végzett fiatal szakemberek Ausztriában és Németországban vállalnak munkát. A kamara ezért kiáll a kormány felé a bérfelzárkóztatás szükségessége mellett, amelyet szerintük azonnal meg kellene kezdeni, és néhány éven belül elérni a nyugat-európai bérszínvonal 60 százalékát. (A későbbiekben bővebb interjút is közlünk ezzel kapcsolatban.)

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ehhez hozzátette, szeretnének hatást gyakorolni a kormányzatra a tekintetben is, hogy a munkahelyteremtő pályázatok mellett innovációt támogató pályázatokat is írjanak ki, hiszen a munkaerőhiány kezelésének kiegészítő módja lehet a technológiai fejlesztés. Kiemelte továbbá az öt nyugat-dunántúli gazdasági kamara együttműködését, amely a régió kitörési lehetőségeit vizsgálja.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei kamara elnöke úgy fogalmazott, az ország öt fejlesztési régióközpontja közül az ismert eredmények alapján jelentős fejlődési szakaszon ment át a Nyugat-dunántúli régió. E fejlődésben nagy szerepet játszott a járműipar, mely nemcsak saját és beszállítói körének jelent húzóerőt, hanem a térség valamennyi gazdasági egysége, vállalkozása, sőt egészségügyi, kulturális és oktatási intézményhálózatának és társadalmi életének is.

Annak érdekében, hogy ez a régió továbbra is egészségesen, egymás erejéből is merítve fejlődjön tovább, elengedhetetlen, hogy az eddigi alkalmi jellegű összefogás rendszeres együttműködéssé váljék- tette hozzá. Ezt az elsősorban járműiparra koncentráló együttműködést jelképezi az a giga poszter is, amelyet az egyetem igazgatási épületének falára függesztettek ki a napokban.

Kiemelt Partnereink