Szolgáltatók A ZalaZone is beszáll a Kutatók Éjszakájába

A ZalaZone is beszáll a Kutatók Éjszakájába

MTI | 2019.09.25 15:08

A ZalaZone is beszáll a Kutatók Éjszakájába

Nyíregyházán és Zalaegerszegen is színes programokkal várják az érdeklődőket, a legnépszerűbb témák közt a géptan, robotika, kutatásfejlesztés, innováció és a fenntarthatóság, valamint a gazdaság szerepelnek.

Hirdetés

A már az előző években is rendkívül sikeres Kutatók Éjszakája most szeptember 27-28-án várja az érdeklődőket. Érdemes minél előbb regisztrálni, mert általában gyorsan betelnek a helyek minden helyszínen.

3D-nyomtatás, robotika Nyíregyházán

A Nyíregyházi Egyetemen többek között a fizika, a kémia, a csillagászat, a géptan, a robotika, a gazdaság és a turizmus témaköreiben kínál érdekes előadásokat, bemutatókat, valamint kísérleteket. A tudomány iránt érdeklődőket mintegy nyolcvan program várja majd az egyetem campusán és kihelyezett tanszékein. A délutáni, több helyszínen tartott előadások mellett interaktív kiállításokat szerveznek, kipróbálhatóak lesznek az egyetemen használt eszközök és látványos kísérletekkel mutatják be a tudomány érdekességeit.

A fizikát bemutató programrészben lesz "kioltogatós" logikai játék, bizalom-inga, és bemutatják Öveges József híres kísérletei közül az egyik legismertebbet, a Heki kutyát is. A közönség megismerkedhet a 3D-nyomtatás egyetemi alkalmazásaival, a korszerű, környezetbarát gyártástechnológiákkal, kísérleti napkollektor-rendszerekkel, a gépipar és a repülés iránt érdeklődőknek pedig gyakorlási lehetőséget biztosítanak a hegesztő- és a repülőszimulátorokon.

Az érdekesebb előadások közt a 4.0-ás ipari forradalom hatásaival is foglalkoznak majd az előadók.

Kutatásfejlesztés, innováció és fenntarthatóság Zalaegerszegen

A Kutatók Éjszakáján a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a kutatásfejlesztésre és az innovációra fókuszálnak, emellett új helyszínen, a kutatási és ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban is fogadják a látogatókat.

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a képzési programjukat, valamint az intézményekben – többek közt a matematika, az informatika és a társadalomtudomány területén – zajló érdekes és izgalmas kutatásokat mutatják be. A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi campusán egy versenyen családi összefogással lehet majd legórobotot építeni.

Egy teljesen új környezetben, a nemrég átadott ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban is fogadják a látogatókat. A járműipari tesztpálya környékén létrejött kutatóközpont, technológiai piramis szakmákat, tudásokat kapcsol össze.

Labormustra

A látogatók a makroökológiai környezetben betekintést nyerhetnek a jövőbe, megismerhetik a legújabb kutatásfejlesztési tevékenységeket: megnézhetik a labor-, az anyagvizsgáló- és a mechatronikai eszközöket, az autonóm járművek tesztelését segítő teszteszközöket. Szimulációs szoftverek segítségével virtuálisan bejárhatják a járműipari tesztpályát és interaktív játékokon is részt vehetnek.

A Pannon Egyetem zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében egyszerű, látványos kísérleteket, robotgyártási folyamatokat, valamint jövővőbe mutató technológiákat mutatnak be. A programok közt optikai kísérlet, pneumobil-, drón- és iparirobotkar-bemutató is szerepel.

Nyitókép: a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ egyik műhelye egy pneuobillal és egy elektromossá átalakított versenyautóval

Hirdetés

Kiemelt Partnereink