Szolgáltatók A Toyotával épít hidrogéncellás feltöltőállomást a Shell

A Toyotával épít hidrogéncellás feltöltőállomást a Shell

autopro.hu/R.M. | 2017.02.23 11:51

A Toyotával épít hidrogéncellás feltöltőállomást a Shell

Kalifornia államban fejlesztenék jelentősen az ehhez szükséges infrastruktúrát. 75 ilyen feltöltő pontot szeretnének kiépíteni 2024-ig.

Hirdetés

A japán autógyártó már évek óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet az alternatív meghajtásra. Ennek az átalakulásnak a része volt a 2014 végén megjelent, első kereskedelmi forgalomba került hidrogén alapú üzemanyagcellás autó, a Toyota Mirai. Azóta úgy néz ki, hogy a vállalat inkább összpontosítana a népszerűbb, akkumulátoros-elektromos hajtási módszerre, de ettől függetlenül nem hagynák magára a másik technológiát sem.

Épp ellenkezőleg, ugyanis a holland-angol olajóriással kezdenének közös projektbe Kaliforniában. Feltöltőállomás infrastruktúrájukat szeretnék bővíteni az amerikai államban, a jelenlegi 25-ről 100-ra növelni az állomások számát.
A Shell nyilván a benzines autók számának visszaesése utáni időkre gondol, ezért fektet ilyen vállalkozásokba. Emellett a két céget egy közös ellenség is összehozta, ami nem más, mint a Tesla - írja az autoblog.com.

„Az ellenségem ellensége a barátom” – nyilatkozta Ktsuhiko Hirose a Toyotától a közös projekttel kapcsolatban. A Tesla egyrészt veszélyt jelent az autógyártóra, mint konkurencia, másrészt a hidrogéncellás meghajtással is szembe megy. A Shellnek is megvan a maga baja az elektromos autógyártóval, Elon Musk ugyanis évek óta küzd a fosszilis energiahordozók visszaszorításért.

A programba 11.4 millió dolláros kezdőtökével vágnak bele, melyből első körben 7 állomást építenek majd meg. Kalifornia állam energiaügyi bizottsága további 16.4 millióval támogatja majd a programot, hogy 2024-re elérjék a tervezett 100 működő feltöltőállomást.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink